2500 lejért árulják a 120 ezer lejnyi hamis pénzt Romániában

A vevőket biztosítják: a pénzt gond nélkül használhatják az üzletekben vagy akár az ATM-eknél is.

2023. 09. 29. 20:59
null
20200604 Budapest Pénzváltó Exclusive Change Valutaváltó Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román digi24 portál értesült és riasztotta a rendőrséget arról, hogy olyan internetes csoportok kezdtek el terjedni, ahol valódi pénzt lehet nagyobb összegű, de hamis bankjegyekre cserélni. Az ajánlathoz részletes leírás is tartozik: a rendelhető bankjegyek minden biztonsági elemmel rendelkeznének, a valódi bankjegyekkel megegyező anyagokból készülnének, és mindegyiknek más-más sorozata lenne, így a hamisítványokat még speciális lámpák segítségével sem lehetne azonosítani.

Az újságírók levelezésbe kezdtek a név nélküli árussal, aki elmagyarázta, hogy az utalást követően akár egy órán belül elrejtik a vevő közelében a fals bankókat. Ezután a potenciális vásárlók képeket kapnak, amelyben korábbi elégedett vevők visszajelzéseit olvashatják. A cikk születésekor a portál szerint kétszáz lejből 3500 hamisított lejt lehetett venni, ez forintban számolva azt jelenti, hogy

kb. 15 ezer forintért 275 ezer forint értékű (mármint annyinak tűnő) hamis lejt lehet vásárolni.

Adrian Vasilescu, a román Nemzeti Bank stratégiai tanácsadója elmondta, hogy a Nemzeti Bank gyakran fedez fel hamisítványokat, mert minden este, amikor a bankok bejönnek és pénzt helyeznek el a Nemzeti Banknál a betéti létesítményben, a pénzt feldolgozó gépek kiszűrik a hamisítványokat.

A hamisításért és a hamis bankjegyek forgalomba hozataláért kiszabott büntetés akár tíz évig terjedő börtönbüntetés is lehet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.