Eddig példátlan lépésre készül Brüsszel

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia védelmére kelne az Európai Bizottság.

2023. 09. 21. 20:25
null
Isztambul, 2022. augusztus 3. A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenõrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az elsõ, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenõrzi, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén. MTI/EPA/Török védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel megvédheti Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát Ukrajnával szemben – írta a Financial Times. Az amerikai lap európai bizottsági forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az unió azt fontolgatja, hogy védelmébe veszi a Kijev által a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) beperelt tagállamait. Ukrajna azt követően fordult a WTO-hoz, hogy a három állam az EU döntésével ellentétben meghosszabbította az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmat, megvédve ezzel hazai piacaikat és gazdáikat.

Az Európai Bizottság eleinte azt követelte az említett országoktól, hogy vonják vissza a tilalmat, a Financial Times szerint azonban most már azon dolgoznak Brüsszelben, hogy összehangolják a jogi válaszlépéseket Kijevnek.

A Financial Times által látott, Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának szerdán küldött írásbeli felszólításban a bizottság azt írta, hogy 

az uniós jog értelmében eljár a tagállamok ellen indított WTO-eljárásban.

.A testület hozzátette,

a következő azonnali lépés az, hogy a bizottság mindhárom tagállam nevében válaszol Ukrajnának.

A blokk végrehajtó testületének most döntenie kell arról, hogy megvédi-e a három országot az Ukrajnával kötött, a tilalom feloldásáról szóló megállapodással szemben. A bizottság közölte, hogy a tagállamok nem hozhatnak egyoldalú kereskedelmi intézkedéseket, és hogy értékeli a jogilag összetett helyzetet.

Felvesszük a kapcsolatot az érintett tagállamokkal, és arra törekszünk, hogy konstruktív megoldást találjunk, így nem lenne szükség az ügy folytatására

– közölte a bizottság. Hozzátették, hogy saját jogsértési eljárást indíthat annak biztosítása érdekében, hogy a tagállamok megfeleljenek az uniós jog szerinti kötelezettségeiknek és a WTO-ban vállalt kötelezettségeiknek.

A Brüsszellel kötött, a gabonakivitelre vonatkozó ideiglenes embargó feloldásáról szóló megállapodás részeként Ukrajna hétfőn közölte, hogy a bizottság, Ukrajna és az öt ország, köztük Románia és Bulgária képviselői közötti találkozóról készült jegyzőkönyv szerint engedélyezési rendszert hoz létre annak érdekében, hogy megakadályozza a piaci torzulásokat az öt szomszédos tagállamban.

Románia nem alkalmazott egyoldalú intézkedéseket, Bulgária azonban szerdán a mezőgazdasági termelők többnapos tiltakozását követően tilalmat vezetett be az Ukrajnából származó napraforgómagokra.

Borítókép: Ellenőrök a 26 tezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón Isztambul közelében. (Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.