Fejvesztve menekülnek a háború borzalmai elől az ukrán férfiak

Sokan inkább kifizetik a kenőpénzt, mintsem bevonuljanak az ukrán seregbe.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Nemzet2023. 09. 03. 7:42
null
Bahmut, 2023. február 27. Sebesült ukrán katonát látnak el szanitécek egy tábori kórházban az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án. Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok február 26-án támadást indítottak a Harkiv megyei Kupjanszk, valamint a Donyeck megyei Limanszk, Bahmut, Avgyijivka és Sahtarszk, illetve Herszon város irányában. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború miatt kihirdetett hadiállapot értelmében a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. Sokan ugyanakkor bármit megtesznek, hogy ne kelljen a frontra és a szinte biztos halálba menniük. 

Láttam egy levágott fejet, és valakit lelőttek

 − kezdődik a Le Figaro francia lap cikke egy ukrán sorkatona visszaemlékezésével, aki egy hónapnyi szolgálat után szökött meg a háború borzalmai elől még úgy is, hogy tudta, hogy ez vagyonelkobzással és szégyennel társul.

Sok ukrán katona, szembesülve a háború erőszakosságával és valóságával, inkább kihasználta azokat a korrupt lehetőségeket, amivel elhagyhatták a frontot, és amiket Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megpróbál most felszámolni. Volt olyan, aki azért, hogy ne kelljen tovább szolgálnia, ötezer dollár kenőpénzt fizetett , hogy egy állami rendszámú autóval elszállítsák egy Magyarországhoz közeli erdőbe, ahol pedig a kerítésen lévő lyukon átmászva menekült el a hazájából.

Ez nem egyedüli eset, sok jelentés érkezett arról, hogy a toborzótisztek kenőpénzért cserébe hajlandók voltak elintézni embereknek, hogy ne találják őket a harcra alkalmasnak vagy valahogy elkerüljék a behívójukat.

Az ukrán határőrség szóvivője, Andrij Demcsenko szerint a háború kezdete óta már 13 600 embert tartóztattak le, akik illegálisan próbálták elhagyni az országot, 6100 személy pedig hamisított dokumentumokkal próbálkozott. 

Azok az ukrán katonák, akik dezertálnak, akár tizenkét év börtönbüntetéssel is sújthatók, míg azok, akik megtagadják a katonai szolgálatot, öt év börtönt kapnak. Sokan vannak, akik inkább választják a menekülést. 

Augusztusban Zelenszkij leváltotta az összes regionális sorozóbizottság vezetőjét, mint mondta, nem lesz többé korrupció a toborzáskor, veteránokkal helyettesítik az eltávolított embereket.

A harcot megtagadó ukránokat szerte Európában megvetik, lenézik a sajátjaik. Legalábbis a megszólalók erről beszéltek a francia lapnak, az egyikük elmondta, hogy egy varsói taxis a szemére vetette, hogy gyáva és bujkál, míg a férfiak a fronton harcolnak. Egy másik menekült úgy fogalmazott, hogy 

megérti, hogy sokaknak ez egy megosztó téma, de neki ott a családja, akiknek szükségük van rá és gondoskodnia kell róluk.

Idéztek egy tizennyolc éves fiút is, aki még a születésnapja előtt, családi nyomásra hagyta el hazáját, miközben édesapját a háborúba vitték. Mint mondta, ha az apjával bármi történne, ő marad az egyedüli férfi a családban.

Borítókép: Sebesült ukrán katonát látnak el szanitécek egy tábori kórházban az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.