„Ha a bevándorlás ellenőrizetlen marad, a brit kultúra léte kerül veszélybe”

Suella Braverman brit belügyminiszter szerint meg kell reformálni az ENSZ 1951-es menekültügyi egyezményét.

2023. 09. 27. 10:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMBTQ-üldöztetés nem elég a menedékkérelemhez, a több mint hetvenéves globális menekültvédelmi rendszer megbomlott, és le kell cserélni. Többek között ezt mondta Nagy-Britannia belügyminisztere, aki amellett érvelt, hogy a diszkriminációtól való félelem már nem lehet elegendő alap a menedékjog megadására. A Politico brüsszeli hírportál beszámolója szerint a brit politikus úgy véli, hogy az Egyesült Nemzetek 1951-es menekültügyi egyezménye „korának hihetetlen vívmánya volt, de most teljesen más időket élünk”.

Az egyezményről a második világháborút követően döntöttek, és nemzetközi minimumkövetelményeket határoz meg a menekültekkel való bánásmódra vonatkozóan. A dokumentum többek között kijelenti, hogy nem szabad visszaküldeni a bevándorlókat olyan országokba, ahol életüket vagy szabadságukat súlyos veszély fenyegetné − fogalmaz a Politico.

Braverman kijelentette, 

az egyezmény most már legalább 780 millió embert ruház fel egy másik országba költözés elvi jogával.

Arra is figyelmeztet, hogy a világ vezetői „nem lesznek képesek fenntartani egy olyan menekültügyi rendszert, mely szerint az, hogy valaki homoszexuális vagy nő, és fél a diszkriminációtól a származási országában, már elegendő ok a védelemhez" − idézi a politikust a Politico.

A Telegraph brit portál Suella Braverman azon kijelentését idézi, mely szerint ha a bevándorlás ellenőrizetlen marad, a brit kultúra fennmaradása kerül veszélybe. Mint fogalmazott, az Egyesült Királyságba és Európába irányuló migráció az elmúlt 25 évben „túl nagy és túl gyors” volt, eközben azonban keveset foglalkoztak az integrációval és a társadalmi kohézióval. Kijelentette: 

Ha a kulturális változás túl gyors és túl nagy, akkor felhígul az, ami már volt. Végül pedig el fog tűnni.

Braverman megjegyzései azonnal felháborodást váltottak ki a menekülteket támogató csoportokból, volt, aki egyenesen szégyenteljesnek nevezte az álláspontot.

Sonya Sceats, a Freedom from Torture, azaz a Megszabadítás a kínzástól nevű civil szervezet vezérigazgatója a következőket mondta: 

Az LMBTQ-embereket sok országban kínozzák a nemi identitásukért, és fájdalmuk nem kisebb, mint a többi túlélőnek, akiket terápiás szobáinkban kezelünk. Pontosan ugyanilyen védelmet érdemelnek ők is. Szégyenletes dolog egy olyan liberális demokrácia számára, mint Nagy-Britannia, ha megpróbálja gyengíteni ennek a közösségnek a védelmét.

Laura Kyrke-Smith, a Nemzetközi Mentőbizottság brit ügyvezető igazgatója pedig arra tényre mutatott rá, hogy a közelmúltban végzett közvélemény-kutatások szerint a brit felnőttek kétharmada „úgy gondolja, hogy a menedékkéréshez való jogot fenn kell tartani”. 

A beszédet az ellenzéki Munkáspárt is kikezdte, Yvette Cooper árnyék-belügyminiszter azzal vádolta Bravermant, hogy másokban keresi a hibát, ahelyett hogy az Egyesült Királyság saját menekültügyi rendszerével kapcsolatos problémákkal foglalkozna.

Borítókép: London éjszaka (Fotó: Pixabay, Tasos Lekkas)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.