Hét műkincset adtak át egy nácik által meggyilkolt zsidó gyűjtő örököseinek

Egon Schiele osztrák expresszionista művész több alkotását adták át − néhányat a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMa) gyűjteményéből − hivatalosan szerdán egy a nácik által a dachaui koncentrációs táborban meggyilkolt zsidó gyűjtő örököseinek − jelentette be a manhattani ügyészség.

Forrás: MTI2023. 09. 21. 8:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fritz Grünbaum örökösei évek óta pereskedtek a műtárgyak birtokbavételéért. Az ügyészség szerint az intézmények „önként” adták át a műkincseket, amint bemutatták a bizonyítékokat arról, hogy a nácik tulajdonították el azokat.

Az örökösök egyike, Timothy Reif üdvözölte, hogy a hatóságoknak sikerült tisztázniuk a több mint nyolcvan évvel ezelőtti bűncselekmények ügyét is.

A hét műtárgyat 2023-ban kobozta el a manhattani ügyészség műkincsek feketekereskedelmére szakosodott részlege. Kettőt közülük a MoMA gyűjteményében őriztek, de volt közöttük a New York-i Morgan Library, a kaliforniai Santa Barbara-i Művészeti Múzeum, a Ronald Lauder-gyűjtemény és a Vally Sabarsky tröszt birtokában is − ismertette a vádhatóság.

A művek − Egon Schiele, az osztrák expresszionizmus 1918-ban, 28 éves korában elhuny mestere rajzai − értékét 780 ezer és két és fél millió dollár közötti összegre becsülték, összértékük meghaladja a kilencmillió dollárt (3,24 milliárd forint).

Fritz Grünbaum osztrák kabarészínész jelentős műgyűjtő és a nácik ismert bírálója volt. Több mint nyolcvan Schiele-rajz volt a birtokában. 1941-ben ölték meg a dachaui koncentrációs táborban.

Az amerikai igazságszolgáltatás elfogadta az örökösök fő érveit. A nácik által 1938-ban őrizetbe vett Grünbaumot Dachauban arra kényszerítették, hogy mondjon le vagyonáról felesége, Elisabeth javára. A feleségét pedig később arra kényszerítették, hogy a nácikra ruházza át a gyűjteményt. Elisabeth Grünbaumot ezután a jelenlegi fehérorosz főváros, Minszk közelében lévő Mali Trosztenecben lévő lágerbe deportálták és ott megölték. A művek az 1950-es évek elején jelentek meg a műkincspiacon, először Svájcba, majd New Yorkba kerültek.

Egy New York-i bíró 2018-ban már igazat adott Grünbaum örököseinek és elrendelte Schiele két művének visszaszolgáltatását, arra hivatkozva, hogy a fegyverrel kikényszerített aláírásnak nem lehet semmilyen jogi érvénye.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.