Ismertette programját a spanyol konzervatív miniszterelnök-jelölt

Miniszterelnökké választása esetén egyebek mellett adócsökkentést és a büntető törvénykönyv szigorítását ígéri a spanyol konzervatív Néppárt (PP) kormányfőjelöltje programjában, amelyet a személyéről szóló parlamenti szavazást megelőző vitában ismertetett kedden a törvényhozás alsóházában.

Forrás: MTI2023. 09. 27. 6:36
NÚNEZ FEIJÓO, Alberto
Madrid, 2023. július 24. Alberto Núnez Feijóo, az ellenzéki Spanyol Néppárt (PP) elnöke és miniszterelnök-jelöltje (k) bejelenti pártja választási gyõzelmét Madridban 2023. július 23-án, az elõrehozott parlamenti választások napján. A jobboldali politikai formáció a leadott szavazatok 32,7 százalékával 136 mandátumhoz jutott a parlament 350 fõs alsóházában, így nem szerezte meg az önálló kormányalakításhoz szükséges többséget. MTI/EPA/EFE/Javier Lizón Fotó: Javier Lizón
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alberto Núnez Feijóo, a júliusi általános választásokon győztes PP elnöke felszólalásában bejelentette: kormányfőként mérsékelné a 40 ezer eurónál (15,6 millió forint) kevesebb éves jövedelemmel rendelkezők személyi jövedelemadóját, az egyéni vállalkozóknak tevékenységük első két évében adómentességet biztosítana, továbbá átmeneti jelleggel áfakedvezményt vezetne be a húsra, a halra és a tartós élelmiszerekre.

Tervei közt szerepel továbbá az egyetemi felvételi rendszer reformja, a nagycsaládosok, gyermeküket egyedül nevelő szülők, valamint a kiszolgáltatott helyzetben lévő családok támogatásának növelése.

A kormányfőjelölt a büntető törvénykönyvben szigorítaná a közpénz hűtlen kezelésének büntetését, továbbá bevezetné az alkotmány iránti hűtlenség fogalmát és büntethetőségét, mindezt „az állam méltóságának védelmében”.

Alberto Núnez Feijóo felszólalásában bírálta, hogy a spanyol parlament katalán függetlenségi pártjai a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt vezetők rehabilitálását szabták feltételül ahhoz, hogy képviselői akár csak tartózkodással közreműködjenek az új spanyol kormány megalakulásában.

Spanyolországnak soha nem lett volna szabad elérnie az erkölcsi hanyatlásnak ezt a pontját

− fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az amnesztiakövetelés sem jogilag, sem erkölcsileg nem elfogadható.

Szavai szerint egy ilyen feltételt mélységes hiba lenne elfogadni, és erre figyelmeztette a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE) is. Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, a választásokon másodikként végzett PSOE főtitkára ugyanis jelezte kormányalakítási szándékát, amennyiben Alberto Núnez Feijóót nem választja kormányfővé a parlament.

Puigdemont olyan elnököt akar, aki szövetségese erőfeszítéseinek, és nem érdekli, hogy az elnök a PP-től vagy a PSOE-től érkezik-e. Mindkettőnknek pontosan ugyanazt ajánlotta fel. Az egyetlen különbség tehát csak a két lehetséges jelölt feddhetetlenségében rejlik

− jelentette ki.

Megismételte korábbi javaslatát, hogy négy helyett kétéves kormányzati ciklushoz adjanak számára támogatást a parlament szocialista képviselői, amely hat, nagy állami szintű, a PP és PSOE által is jóváhagyott egyezményen alapulna. Ezek a paktum a demokratikus újjáépítésért, a paktum a jóléti államért, a paktum az egészséges gazdaságért, a paktum a családokért nevet viselnék, kiegészülve továbbá a nemzeti vízügyi és a területi paktumokkal.

A képviselők a vitát követően szerdán szavaznak a konzervatív miniszterelnök-jelöltről, aki jelenleg a megválasztásához szükséges 176 támogató szavazatból 172-vel rendelkezik.

Amennyiben első körben nem kapja meg a parlamenti abszolút többség támogatását, pénteken újból szavaznak a képviselők, ezúttal azonban már az egyszerű többség támogatása is elegendő. Eredménytelenség esetén az uralkodó újabb miniszterelnök-jelöltet kérhet fel.

Borítókép: Alberto Núnez Feijóo, az ellenzéki Spanyol Néppárt (PP) elnöke és miniszterelnök-jelöltje (k) bejelenti pártja választási győzelmét Madridban 2023. július 23-án, az előre hozott parlamenti választások napján (Fotó: MTI/EPA/EFE/Javier Lizón)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.