Kezdetét vette a hadgyakorlat, ami nagyon nem tetszik Moszkvának

Amerikai katonák érkeztek Oroszország „hátsó udvarába”.

Forrás: MTI2023. 09. 11. 18:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örményország és az Egyesült Államok hétfőn megkezdte tíznapos Eagle Partner 2023 fedőnevű közös hadgyakorlatát, amelynek célja a békefenntartó műveletekben részt vevő amerikai és örmény erők műveleti szintjének emelése. – Megerősítjük, hogy a hadgyakorlat megnyitóünnepsége megkezdődött − közölte az Egyesült Államok európai és afrikai hadszíntéri parancsnokságának katonai szóvivője hétfőn. Washington tájékoztatása szerint 85 amerikai katona együtt gyakorlatozik 175 örmény katonával a Jereván közelében fekvő Zar és Armavir kiképzőközpontokban. 

A közös hadgyakorlatot Moszkva igen rossz szemmel nézi: pénteken barátságtalan lépések miatt bekérették a moszkvai örmény nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.

Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője vasárnap hangsúlyozta, hogy Oroszország „egyáltalán nem tekint jó szemmel arra, hogy egy agresszív NATO-tagállam behatol a Kaukázusba”.

Dmitrij Peszkov orosz kormányszóvivő hétfőn úgy fogalmazott, hogy Jereván és Washington közeledése nagyon-nagyon alapos elemzést igényel. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Moszkva az örmény féllel megkezdett szoros párbeszéd folytatására törekszik, és eddig nem kapott hivatalos jelzést arról, hogy Jereván szeretne kilépni a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből (ODKB), amely katonai szövetségnek Oroszország meghatározó tagja.

Jerevánban azonban csalódottság uralkodik Örményország – elégtelennek tekintett – orosz támogatása miatt Azerbajdzsánnal szemben, mert az orosz békefenntartó erők nem vesznek részt a két szomszédos ország közötti katonai konfliktus rendezésében.

A rivális kaukázusi országok az elmúlt három évtizedben már két háborút vívtak a többségében örmények lakta enklávé, Hegyi-Karabah feletti uralomért. A legutóbbi, 2020-as háború Örményország vereségével ért véget, amelynek területeket kellett átengednie Azerbajdzsánnak a vitatott térségben. Oroszország, amely békefenntartó kontingenst állomásoztat a helyszínen, nem fékezte a válságot, és ezért Örményország többször is tétlenséggel vádolta őt.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök szerint Moszkva vagy képtelen, vagy nem is akarja fenntartani az (Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő) Lacsin-folyosó feletti ellenőrzést. Az örmény kormányfő szokatlan módon Jereván Moszkvától való biztonsági függőségét stratégiai hibának minősítette.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyre több erőfeszítést tesz a két ellenségeskedő kaukázusi ország közötti közvetítés érdekében, még ha ez idáig nem is történt konkrét előrelépés a tárgyalásokon.

Borítókép: Örmény és amerikai katonák (Forrás: Twitter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.