Óriási csapás érte az iraki keresztény közösséget, akiket Magyarország is támogatott

Életük legboldogabb napja kellett volna, hogy legyen, de tragédia lett a vége. Több mint százan meghaltak, és ennél is többen megsebesültek abban a tűzvészben, ami egy észak-iraki keresztény esküvőn pusztított. Kik a felelősök? Egyesek a párra, mások a szervezőkre és a hatóságokra mutogatnak. Ez azonban már mit sem segít a sokat szenvedett keresztény közösségen.

2023. 09. 30. 17:01
null
Mourners attend the funeral of victims who were killed when a fire ripped through a crowded wedding hall in the mainly Christian northern city of Qaraqosh, also known as Hamdaniyah, on September 27, 2023. At least 100 people were killed when a fire ripped through a crowded Iraqi wedding hall, officials said, pointing to indoor fireworks as the likely cause for the blaze that sparked a panicked stampede for the exits. (Photo by Zaid AL-OBEIDI / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először jelent meg a nyilvánosság előtt az a férj és feleség, akiknek esküvője tragédiába torkollt Irakban: az ünnepségen több mint száz ember veszett oda, miután kigyulladt az épület. A pár eddig azért nem mutatkozott, mert – a Rudaw iraki hírcsatorna szerint – az áldozatok hozzátartozói őket tették felelőssé a történtekért, és fenyegetőztek.

Pedig ők is sokat veszítettek: a vőlegény tizenöt rokonát veszítette el, a menyasszony tízet, köztük az édesanyját, testvéreit, és édesapja is kritikus állapotban van.

– Igen, itt ülünk és élünk. De belül halottak vagyunk. Tompák. Belül halottak – magyarázta a SkyNewsnak a vőlegény. Elmondása alapján ő menekítette ki menyasszonyát, aki az esküvői ruha miatt nem tudott futni. 

Tűzoltók vizsgálják a pusztítás nyomait az észak-iraki Ninive tartományban fekvő Hamdáníjában történt tűzvész helyszínén 2023. szeptember 27-én. Fotó: MTI/AP/Farid Abdalváhid

Kinek a hibája?

Hogy kinek a hibájából történt a tragédia, azt még a vizsgálatnak kell kiderítenie. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a menyasszony és a vőlegény éppen lassú táncukhoz készülődött, amelyet tűzijáték vezetett volna fel – ettől azonban felgyulladt a csillár és a mennyezet. Másrészt a vőlegény állítja: aligha a tűzijáték felelős a tűzért, mert a szervezők biztosították őket, hogy az „elektromos”, így akár kezüket is fölé rakhatnák, azt sem égetné meg.

Mindenesetre a lángok másodpercek alatt elterjedtek, valószínűleg azért is, mert az ünnepségnek helyt adó épületet – szabálytalanul – gyúlékony anyagból építették. Végül a tetőszerkezet sem bírta tovább a hőt, és a bent rekedtekre zuhant.

További problémát jelentett, hogy nem voltak vészkijáratok, így a mintegy ezerfős násznép egymást taposva menekült.

Ráadásul egyáltalán nem voltak felkészülve ilyen eshetőségre, egyetlen tűzoltókészülék sem volt az egész épületben. A hatóságok tizennégy embert már őrizetbe vettek az üggyel összefüggésben.

Mivel az ünnepséget többen filmezték, az események elég jól dokumentáltak:

Csapás a keresztényekre

A megrázó szerencsétlenség az észak-iraki Karakos (Bakhdida vagy Al-Hamdanija) városában történt, ahol jelentős számú keresztény él. A települést Ferenc pápa is felkereste 2021-es iraki látogatása során (a szentatya most is üzenetet küldött az áldozatoknak).

A közösség sokat szenvedett – mivel közel fekszik az Iszlám Állam egykori iraki fellegvárához, Moszulhoz, a terrorszervezet 2014-ben az elsők között foglalta el. A keresztények közül sokakat megöltek, másokat elűztek, otthonaikat, templomaikat feldúlták. A várost 2017-ben foglalták vissza a kurd erők, de az elüldözöttek közül azóta sem tért vissza mindenki.

Fotó: AFP

A karakosi keresztények megsegítéséből a Hungary Helps magyar segélyprogram is kivette a részét: lakóházakat és templomot újíttattak fel.

A negyvenmilliós Irakban korábban 1,5 millió keresztény élt, ma legfeljebb 300 ezer. Még a kereszténység fellegváraként számontartott Karakosba is legfeljebb hatvan százalék tért haza a belső menekültek közül, s az egykor sokszínűségéről ismert, rommá lőtt Moszulban csak mutatóba maradtak néhány tucatnyian. 

Feledhetetlen fájdalom

A Rudaw-nak nyilatkozó hozzátartozók most arról beszéltek, nehéz lesz innen talpra állni. 

Nincs okom, hogy tovább éljek

– panaszolta egy férfi, aki 56 év házasság után veszítette el feleségét.

– A hatóságoknak vér tapad a kezükhöz. Vér! Hogy felejthetnék el valaha ilyen szenvedést?! – kesergett egy másik nő, a kormányzatot okolva a szerencsétlenségért.

– A lányom jobban szeretett, mint bárki más – nyilatkozta egy megtört apa, akinek nyolc hónapos kislánya veszett oda. Elmondása szerint karjában menekítette gyermekét, de a pánik közepette valahogy elvesztették egymást.

Fotó: AFP

A tűz egész családokkal is végzett, mások még mindig keresik szeretteiket. A 102 eltűnt közül még mindig nem találták meg mindenki holttestét, és sokak azonosításához is DNS-tesztekre van szükség. – Semmit nem tudunk a sorsáról. Minden kórházban kerestük már, mindenhova kiküldtük a fotóját – kesergett egy nagypapa, aki hároméves unokáját nem találja, akinek szülei és nagybátyja viszont biztosan meghaltak, de a kisfiú holttestét sehol nem találják.

Ennyi, nem élhetünk itt tovább. Úgy értem, minden alkalommal, amikor lenne okunk egy kis boldogságra, valami tragikus történik, ami véget vet az örömünknek. A legjobb, ha elmegyünk

– nyilatkozta a magába roskadt férj is.

Fotó: AFP

Borítókép: Gyászolók a tömeges temetésen (Fotó: AFP/Zaid al-Obeidi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.