Megszorítások és pesszimista jövőkép Romániában

A romániaiak nagy többsége, közel hetven százaléka úgy véli, hogy inkább rossz irányba haladnak a dolgok az országban.

null
Bukarest, 2023. szeptember 21. Szakszervezeteik felhívására közszolgálati dolgozók a román kormány elõzõ nap bejelentett megszorító intézkedései ellen tüntetnek a bukaresti pénzügyminisztérium elõtt 2023. szeptember 21-én. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romániaiak nagy többsége, közel hetven százaléka úgy véli, hogy inkább rossz irányba haladnak a dolgok az országban. A napokban közölt felmérési adatok szerint a megkérdezettek a közeljövővel kapcsolatban sem optimisták: 41 százalékuk még rosszabbra számít a 2024-es évben, 38 százaléknyian pedig változatlan helyzetet feltételeznek. 

A közvélemény-kutatás alapján az is kiderült, hogy a romániaiakat leginkább az infláció, az alacsony jövedelem és a korrupció aggasztja. 

A rossz hangulaton aligha javít az a hiánycsökkentést célzó, megszorításokat is tartalmazó intézkedéscsomag, amelyet a Marcel Ciolacu vezette kormány kedden este fogadott úgynevezett felelősségvállalással, vagyis a parlamenti vitát kiiktatva. Az ilyen módon beterjesztett jogszabály hatálybalépését csak a kormány megbuktatásával lehet megakadályozni, erre azonban nincs esélye az ellenzéknek. 

A román kormány egyebek mellett a nagyvállalatokra és a bankokra, a félmillió eurónál értékesebb ingatlanokra, luxusautókra vetett ki különadókat, de növeli a kisvállalkozók adóterheit, s csökkent egyes ágazati adókedvezményeket, az étkezési, üdülési utalványokra jogosultak köre is szűkül. 

A kabinet szerint a lépés nélkül a költségvetési hiány a tervezett 4,4 százalék helyett a GDP hat százalékát is meghaladhatja.

Édler András, a székelyföldi Kovászna megye kereskedelmi és iparkamarájának elnöke úgy látja, 

a román kormány által előirányzott adómódosítás drasztikusan érinti a háromszéki vállalkozásokat, egyharmaduk az eddigi adója háromszorosát lesz kénytelen befizetni az államkasszába. 

A Maszol erdélyi portálnak nyilatkozó közgazdász szerint ez a gazdaság visszafejlődését eredményezheti a régióban. Mint fogalmazott: lassan nem érdemes vállalkozni. 

A megszorításoknak nagy valószínűséggel politikai következményei is lesznek. Bogdan Duca politikai elemző arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok, elsősorban Románok Egyesüléséért Szövetség erősödését eredményezhetik a kormány kedden elfogadott intézkedései. A szakértő szerint ugyanakkor az elfogadott intézkedéscsomag után pozitívan alakulhatnak a költségvetési hiánnyal kapcsolatos tárgyalások Brüsszelben.

Az Európai Bizottságnak nem érdeke, hogy a politikai instabilitást erősítse Romániában. Éppen ezért szerinte Brüsszelben megtalálják majd azokat a politikai és gazdasági megoldásokat, amelyek a jelenlegi bukaresti hatalomnak is megfelelnek, s ezzel megőrzik a stabilitást

– mondta a Maszolnak az elemző. Jelen állás szerint az Európai Bizottság felfüggesztheti a Románia által igényelt kifizetéseket a kohéziós alapokból és a helyreállítási tervből is a becsültnél jóval magasabb államháztartási hiány miatt.

Borítókép: Szakszervezeteik felhívására közszolgálati dolgozók a román kormány előző nap bejelentett megszorító intézkedései ellen tüntetnek a bukaresti pénzügyminisztérium előtt 2023. szeptember 21-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.