Nem árulta el az Elle címlapján szereplő homoszexuális pár, hogyan került hozzájuk velük fotózott gyermek

Magyarországon a béranyaság bűncselekménynek minősül.

2023. 09. 08. 18:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas botrányt kavart az Elle női magazin lapszámának címlapja, amin egy kisgyermekes homoszexuális házaspár látható „Born From Love”, azaz Szerelemből született felirattal, az újságban pedig egy velük készült interjú olvasható – írja a Mandiner.

Az interjúból többek között kiderült, a gasztrovállalkozóként ténykedő Hlatky-Schlichter Hubert és az idegsebészként dolgozó párja, Szegedi László majd egy éve hagyta háta mögött Magyarországot, Svédországba költöztek, s ugyan „axióma volt számukra a nemzeti identitástudat” – előbbi budapesti lokálpatriótának tartja magát –, de ott bujkált bennük a vágy, hogy édesapák legyenek. 

Áprilisban érkezett hozzájuk Hannabelle, így váltak – elmondásuk szerint – igazi „családdá”. Arról azonban egyáltalán nem esett szó a beszélgetésben, hogyan került hozzájuk a kisgyermek.

Örökbefogadás történt? Ha igen, hol? Béranyai szolgáltatást vettek igénybe? Ha igen, mely országban?

Ezekkel a kérdésekkel keresték meg őket a Mandiner munkatársai, ám Szegedi azt válaszolta hogy, a személyiségi jogaikra, illetve a gyermekük védelmére való tekintettel hasonló kérdésekre nem áll módjukban válaszolni. „Minden olyan információ, amit meg akartunk osztani a témában, megtalálható az ELLE magazin interjújában” – kommentálta.

Bűncselekménynek minősül a béranyaság több uniós országban

Az örökbefogadás szabályai az elmúlt időszakban többször változtak annak érdekében, hogy előnyben részesítsék a házaspárokat a procedúra során, a béranyaság/dajkaanyaság pedig Magyarországon bűncselekménynek minősül. 

Vannak országok, ahol a béranyaság legálisnak számít, hiába merülnek fel ennek kapcsán etikai kérdések is, csupán pénzt tilos kérni érte; de valahol ez sem tiltott. A fentiek fényében érdekesség továbbá, hogy az úgynevezett altruista dajkaanyaság Portugáliában, Hollandiában legálisnak számít. A petesejt-adományozás viszont itthon engedélyezett hozzátartozók között, bizonyos feltételek mellett.

Olaszországban a béranyaság 2006-tól számít bűncselekménynek, de ez kizárólag az ország területén történő embrióbeültetésre vonatkozik. Idén márciusban a milánói prefektus – a legfelsőbb bíróság egy korábbi ítéletére hivatkozva – megszüntette a város polgármesterének addigi gyakorlatát, aki anyakönyvezte az azonos nemű párok külföldön, béranyasággal született gyermekeit.

Borítókép: Az Elle címlapja a homoszexuális párral (Forrás: Instagram)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.