Nem elégszenek meg az amnesztiával, elszakadást akarnak a katalánok

A baloldali kormányalakítás elősegítéséért cserébe kért amnesztiatörvény után az elszakadást követelik majd Katalónia vezetői.

2023. 09. 12. 8:01
null
Barcelona, 2023. szeptember 11. A katalán függetlenségi mozgalom zászlaját viszik a felvonulók Katalónia nemzeti ünnepén, a Diada napon Barcelonában 2023. szeptember 11-én. MTI/EPA/EFE/Enric Fontcuberta Fotó: Enric Fontcuberta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az amnesztia csak az első lépés a referendum előtt, Katalónia végül szabadon fog dönteni a jövőjéről” – ezt mondta a spanyol régió elnöke, Pere Aragonés a Katalónia napja alkalmából megrendezett felvonuláson, a Diadán. Kijelentése különösen nagy súllyal bír most, hogy a szocialista párt (PSOE) és szélsőbaloldali szövetségese, a Sumar egyértelmű utalást tett arra, hogy amnesztiát ad Carles Puigdemont-nak, ha pártja cserébe segít a következő baloldali kormány beiktatásában.

Spanyolországban júliusban előre hozott parlamenti választást tartottak, amit a jobboldali Néppárt (PP) nyert meg, de nincs elég támogatottsága ahhoz, hogy kormányozza az országot. Bár a spanyol király a párt vezetőjét, Alberto Núnez Feijóot kérte fel elsőként a kormányalakításra, mostanra biztossá vált, hogy a szeptember végén esedékes parlamenti beiktatási szavazáson el fog bukni, ezért a szocialista Pedro Sánchez kapja meg a lehetőséget arra, hogy kormányt állítson az ország élére.

Mivel a szocialisták sem birtokolják az ehhez szükséges abszolút többséget, így a katalán Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért), Puigdemont pártja került döntő szerepbe, amely közölte, hogy csak akkor adja Sáncheznek a választásokon megszerzett és kulcsfontosságúvá vált hét mandátumát, ha a párt egykori vezetője és a vele együtt elmenekült szeparatista politikusok amnesztiát kapnak.

Bár a lépés sokak szerint alkotmányellenes és még a szocialista párt egykori vezetői is bírálják, a baloldal már meg is kezdte az amnesztiatörvény kidolgozását annak érdekében, hogy folytathassák a progresszív kormányzást. 

A központi kormányalakítás körüli nehézségek árnyékában ünnepelték meg hétfőn Katalónia napját, amelyen mint mindig, most is felbukkantak a spanyol zászlót égető fiatalok, akik ezúttal Santiago Abascal, a Vox vezetőjének kitömött bábját is felgyújtották, hogy így fejezzék ki gyűlöletüket a párt által képviselt értékek iránt. A Vox nem támogatja a spanyol közösségek függetlenségi törekvéseit, sőt kifejezetten igyekszik azt felszámolni az összes olyan régióban, ahol már kormányzó pozícióba kerültek, ugyanis elsődleges céljuk a spanyol alkotmány, azon belül is Spanyolország egységének fenntartása.

A katalán kormány becslése szerint 800 ezren, a hatóságok szerint viszont mindössze 115 ezren vettek részt a rendezvényen, amely azt mutatja, hogy a függetlenségpárti mozgalom ereje tovább csökkent. A hagyományosan szeptember 11-én megtartott Diadán évről évre kevesebb katalán vesz részt, 2014-ben vonultak fel a legtöbben, 1,8 millióan, azóta viszont radikálisan visszaesett az elszakadáspártiak aránya. Tavaly már csak 150 ezren követelték Katalónia függetlenségét, idén pedig ismét több tízezer fővel esett vissza a részvételi arány. 

A katalán kormány ettől függetlenül nem tágít elképzelései mellől. Pere Aragonés republikánus régióvezető ünnepi beszédében közölte, hogy az amnesztiatörvény, amit Pedro Sánchez beiktatásának elősegítéséért cserébe kértek a baloldaltól, „csak az első lépés”, céljuk ugyanis változatlan, és el akarják vezetni a katalánokat az elszakadásról szóló népszavazásig.

Az amnesztia nem az utolsó lépés, hanem az elengedhetetlen első annak az útnak a megnyitásához, amely ahhoz szükséges, hogy Katalónia dönthessen a jövőjéről egy népszavazáson

– hangsúlyozta Aragonés.

Véleménye szerint az olyan „elnyomásellenes” intézkedések, mint például a katalán nyelv szabad használata a spanyol kongresszusban „feltétlenül szükségesek, de nem elégségesek”, mivel a spanyol–katalán „konfliktus nem az amnesztiáról szól, hanem a szuverenitásról”. A Néppárt vezetője, Alberto Núnez Feijóo az X-en (korábban Twitter) saját nyelvükön köszöntötte a katalánokat ünnepnapjukon, miközben a szocialistáknak gyakorlatilag hadat üzentek. A pártvezér azt mondta, hogy ha Sánchez a hatalomért cserébe végül tényleg megadja az amnesztiát Puigdemont-nak, akkor minden követ megmozgat annak érdekében, hogy ennek az alkotmányellenes és igazságtalan lépésnek meglegyen az „igazságügyi, politikai és választási” következménye.

Borítókép: A katalán függetlenségi mozgalom zászlaját viszik a felvonulók Katalónia nemzeti ünnepén, a Diada napon Barcelonában 2023. szeptember 11-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Enric Fontcuberta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.