Nem szolgálnak ki egyetlen hatalmat sem – fontos csúcstalálkozó vette kezdetét

Ne hajózzunk konfliktusokkal teli vizekre – figyelmeztetett az indonéz elnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 05. 13:33
MARSUDI, Retno; BALAKRISHNAN, Vivian; MANALO, Enrique; KAO Kim Hourn; ZAMBRY, Abdul Kadir
Jakarta, 2023. szeptember 4. Zambry Abdul Kadir malajziai, Enrique Manalo Fülöp-szigeteki, Vivian Balakrishnan szingapúri, Sarun Charoensuwan thaiföldi külügyminiszter, Do Hung Viet vietnami külügyminiszter-helyettes, Mohammad Mahfud Mahmodin, Indonézia politikai, jogi és biztonsági ügyekért felelõs minisztere, Retno Marsudi indonéz, Kommaszith Szaleumkszaj laoszi külügyminiszter, Dzsoharia Vahab brunei külügyi államtitkár Szok Csenda Szofea kambodzsai, Bendito dos Santos Freitas kelet-timori külügyminiszter és Kao Kim Hourn, az ASEAN fõtitkára (b-j) kezet fog a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) háromnapos külügyminiszteri találkozójának második napján Jakartában 2023. szeptember 4-én. MTI/EPA/Mast Irham Fotó: Mast Irham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joko Widodo indonéz elnök kedden arra figyelmeztetett, hogy a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) nem szabad belesodródnia a nagyhatalmak közötti konfliktusokba. Az indonéz elnök az ASEAN állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóján beszélt arról, hogy a mianmari béketerv körül kialakult nézeteltérések eloszlatása során belesodródhatnak a nagyhatalmak közötti konfliktusba.

Joko Widodo, aki idén az ASEAN soros elnöki tisztségét is betölti, az indonéziai csúcstalálkozó nyitónapján tartott beszédet és arra kérte a tíztagú csoport vezetőit, hogy dolgozzanak ki központi, hosszú távú, taktikai stratégiát, amely megfelel az emberek elvárásainak.

Az ASEAN megállapodott abban, hogy nem lesz egyetlen hatalomnak sem a kiszolgálója. Ne hajózzunk konfliktusokkal teli vizekre, mert az kártékony lehet. Nekünk, vezetőknek biztosítanunk kell, hogy a hajó mozgásban legyen és együtt kell megteremtenünk a békét, a stabilitást és a jólétet

− mondta Widodo.

Az ASEAN a 2021-es mianmari puccs után nem sokkal béketervet dolgozott ki a helyzet békés rendezésére, melybe elvben a hatalmat átvevő katonai vezetés is beleegyezett, és az ország vezetői nem vehetnek részt az ASEAN találkozóin, míg végre nem hajtják a megállapodást. Malajzia szigorú intézkedéseket sürgetett a mianmari katonai vezetéssel szemben, mondván, hogy akadályozzák az ASEAN béketervének megvalósítását.

Az ASEAN-t 1967-ben alapították, és ma tíz tagja van: Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnám. Az ASEAN az EU harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere. A szervezetet forgó rendszerben vezeti egy-egy tagország, éves váltásban, az angol ábécé betűrendje szerinti sorrendben váltva egymást.

Eddig úgy volt, hogy hamarosan Mianmar veheti majd át az elnöki szerepet, de az ASEAN vezetői most úgy döntöttek hogy ezt nem engedélyezik, és 2026-ban a Fülöp-szigetek lesz a csoport elnöke, a tervezettnél egy évvel korábban.

Borítókép: A találkozó résztvevői (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.