Norvégia pert nyert a Facebookkal szemben

Az európai szabályozók többször is megbírságolták már a Facebook és az Instagram tulajdonosát, a Metát, de most egy ország is pert nyert a közösségimédia-platformmal szemben, ráadásul a múlt héten az Európai Bizottság kimondta nevesítve, hogy a legnagyobb techcégeknek is be kell tartaniuk a jogszabályokat.

2023. 09. 11. 20:39
null
Miami, 2023. július 6. A Facebook amerikai internetes közösségi portál anyavállalatának, a Metának a Threads nevû, új mikroblog-szolgáltatását indítja el egy felhasználó mobiltelefonján Miamiban 2023. július 5-én. A Twitter-rivális Threadsre az Instagram felhasználók saját felhasználónevükkel regisztrálhatnak, de regisztráció nélkül is nyomon követhetik kedvenc felhasználóik megosztásait az új alkalmazáson. A Threads az Európai Unióban szabályozási problémák miatt egyelõre nem hozzáférhetõ. MTI/EPA/Cristobal Herrera Fotó: Cristobal Herrera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Google-nek, az Amazonnak, az Apple-nek, a Bytedance-nek (Tiktok), a Metának és a Microsoftnak meg kell felelniük az új európai digitális törvénynek, a DMA-nak (Digital Market Act) – listázta a legnagyobb, az Európai Unióban 45 milliónál is több felhasználóval rendelkező, „renitens” platformokat a múlt héten az Európai Bizottság. Az új jogszabálycsomag többek között kimondja, hogy 

a cégek nem követhetik a platformjukon kívül a felhasználókat jóváhagyás nélkül, illetve nem lehetetleníthetik el bizonyos alkalmazások vagy programok eltávolítását a telefonról vagy a számítógépről. 

A nagyok közül a Metát, a Facebook és az Instagram tulajdonosát idén már többször megbírságolta az EU. Az év elején az írországi adatvédelmi bizottság, a DPC – amely felügyeli az Egyesült Államok internetes óriásait az Európai Unióban – kimondta, a Meta Platforms megsértette az uniós jog több, GDPR rendelkezésre vonatkozó cikkelyét, ezért közel 400 millió eurós büntetést szabott ki a cégre. Nem sokkal később májusban rekordméretű, 1,2 milliárd eurós uniós bírságot kapott a Meta, amiért az Egyesült Államokba továbbította EU-s felhasználók adatait, egyúttal öt hónap türelmi időt ítéltek meg az EU-s adatok tárolásának megszüntetésére a vállalatnak.

Az unió bírságai után megnyílt az út egyes európai országok számára is, hogy adatvédelmi problémák miatt büntetést szabjanak ki a techóriásra. Elsőként egy, az unión kívüli ország, Norvégia lépett. 

A skandináv ország adatvédelmi hatósága nyáron felszólította a céget, hogy hagyja abba az érzékeny személyes információk gyűjtését, amelyeket célzott reklámok értékesítése érdekében használ fel. 

Ha a jogsértő magatartást nem hagyják abba, napi egymillió norvég koronára (34 millió forint) büntetik a Metát, állt a határozatban. Augusztus elején a norvég adatvédelmi hatóság és a Meta képviselőinek meg kellett jelenniük az oslói kerületi bíróságon, mert a technológiai óriáscég vitatta a büntetés jogosságát, és az egymilliós napi bírság megfizetésére vonatkozó határozatot. A jogerős ítéletre nem sokat kellett várni, a múlt héten – egy nappal a bizottság felszólítása előtt – hozott ítéletet a fővárosi bíróság. Az döntés értelmében a büntetés – 90 nappal a felszólítást követően – hatályba lép, azaz már minden egyes napra kivethető az egymillió koronás bírság.

– Nagyon örülünk ennek a döntésnek. Ez a magánélet győzelme

– mondta az adatvédelmi hatóság igazgatója, Line Coll a norvég közmédiának, az NRK-nak. Hozzátette, az ítéletből teljesen világos, hogy a hatóság júliusi határozata jogerős és a büntetés behajtható, annak ellenére, hogy a Meta továbbra is jogszerűtlen és szükségtelen intézkedésnek tartja az összeget. 

A Facebook és az Instagram platformok kapcsán a Meta már egy ideje azt kommunikálja, hogy az adatvédelmi aggályok Európában a szolgáltatások fizetőssé tételével oldhatók meg, azaz, aki fizet, megszabadul a hirdetésektől és az adatgyűjtéstől, ugyanakkor a választható opció nem ad választ az EU-s jogok megsértésének rendezésére, vagyis hogy semmilyen körülmények között nem kereskedhetnek a közösségi média szolgáltatói a felhasználók adataival. A büntetés összege csekélység a Meta bevételeinek tükrében, ugyanakkor a cég számára mindenképpen nyugtalanító lehet, hogy egy európai állam adatvédelmi hatóságának döntését a helyi bíróság is helyben hagyta, azaz más országoknak is például szolgálhat a mostani jogerős ítélet.

Borítókép: A Facebook amerikai internetes közösségi portál anyavállalatának, a Metának a Threads nevű, új mikroblog-szolgáltatását indítja el egy felhasználó a mobiltelefonján Miamiban 2023. július 5-én (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.