Robbanószerrel telepakolt tankok, óriási robbanás – oroszoktól ellesett taktikát alkalmaz Ukrajna + videó

Először az oroszok használtak tankbombákat, most Ukrajna próbálja meg belendíteni velük az ellentámadást.

2023. 09. 12. 5:22
null
Donyecki terület, 2023. március 7. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T-90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszoktól lesett taktikával próbálkozik az ukrán haderő belendíteni az ellentámadást. A Bussiness Insider szerint Kijev is elkezdte alkalmazni az úgynevezett tankbombákat – zsákmányolt, vagy már leselejtezésre váró harckocsikat telepakolnak robbanószerekkel, majd azt az ellenséges állások felé vezetik. Az oroszok már hónapokkal ezelőtt alkalmazták a taktikát, ahogy azt az alábbi felvétel is mutatja. Itt egy T–54/55-ös harckocsi rohamozza meg az ukrán állásokat, tele robbanószerrel, azonban még mielőtt elérné a célt, aknára fut, valamint egy páncéltörő is eltalálja. A videón 1 perc 2 másodpercnél látható, mekkora detonációt tud okozni egy-egy tankbomba. 

Az orosz védelmi minisztérium akkori beszámolója szerint ugyanakkor a művelet elérte a célját, a robbanás következtében a megerősített ukrán állásban károk keletkeztek és jelentős veszteségeket szenvedett az ellenség.

Arról, hogy Ukrajna is alkalmazza a taktikát, a 128. hegyi rohamdandár szóvivője számolt be Facebook-bejegyzésében. Mint írta, egy szovjet fejlesztésű T–62-es tankot használtak – amelyet még a háború korábbi szakaszában zsákmányoltak – a művelethez a zaporizzsjai fronton. A szóvivő azt is elárulta, hogyan néz ki egy ilyen bevetés: 

A robbanószerekkel telepakolt tankot a sofőr elkezdi egyenesen az ellenséges állás felé vezetni. Amikor megfelelő távolságba ér kiugrik a harckocsiból, elmenekül, majd egy távirányítóval aktiválja a tölteteket.

Mint fogalmazott, a művelet nem a terv szerint haladt, ugyanis a tank aknára futott, mielőtt elérte volna az orosz erődítményt, azonban a detonáció olyan nagy volt, hogy „azt követően már senki nem zavarta a gyalogságot azokból az állásokból”.

Természetesen tisztában voltam vele, hogy lehet, hogy nem érek vissza. Ugyanakkor ez azonnali halált jelentett volna

– magyarázta a tankbombát vezető Vaszil Dudinyecs. Hozzátette, rögtön jelentkezett a küldetésre, ugyanis a gyors halál sokkal jobb, mintha végtagok nélkül, rokkantan kellene leélnie egy életet. 

A brit védelmi minisztérium szerint habár a tankbombák célbaéréskor óriásit robbannak, annyira nem hatékonyak, mivel könnyedén meg lehet őket semmisíteni, mielőtt megfelelő távolságba kerülnének.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T–90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.