Szlovákia választ: kormányalakító erő lehet a felvidéki magyar párt?

Mekkora az esély arra, hogy magyar párt kerülhet a szlovák parlamentbe? Ha ez megtörténik, akár részt vehetnek a kormányalakításban is? A szlovák választások eredménye milyen hatással lehet a V4-ek viszonyára? A szeptember 30-ai előre hozott szlovákiai választások kapcsán apropóján többek között ezekről kérdeztük Tárnok Balázst, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetőjét.

2023. 09. 30. 6:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar pártnak, a Szövetségnek komoly esélye van, hogy bekerüljön a szlovák parlamentbe. Kormányalakításnál ebben az esetben könnyen vállhatnak a mérleg nyelvévé, azonban nem biztos, hogy célszerű lenne számukra a kormányzati pozíció – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tárnok Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője, akit a szeptember 30-i előre hozott szlovákiai választások kapcsán kérdeztünk.

Borítókép: Tárnok Balázs, az NKE megbízott intézetvezetője. (Fotó: Mirkó István), szlovákiai választások, szövetség, fico
Az eddigi közvélemény-kutatások alapján arra következtethetünk, hogy legkevesebb hárompárti kormánykoalíciója lesz Szlovákiának Fotó: Mirkó István

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a szlovákiai választások két legesélyesebb pártja a Robert Fico által vezetett Smer, valamint a Progresszív Szlovákia. A mandátumok illetően egált mutatnak a becslések, mind a Smer, mindpedig a PS-nek 30 mandátumot jeleztek. Ez önmagában nem elegendő, összesen 76 szék szükséges a szlovák törvényhozásban a többség megszerzéséhez, ezért mindkét félnek koalíciós kormányzásra kell készülnie. Amennyiben a Szövetség eléri szombaton a parlamenti küszöböt jelentő öt százalékot, akár kormányzati pozícióba is kerülhet.

 

Miért fontos a magyar képviselet a szlovák parlamentben?

A kutató elmondta: a felvidéki magyarok szempontjából három lehetséges választói út létezik. Az egyik az, hogy távol maradnak a választástól. A közöny ugyanis a legnagyobb ellenfele a szlovákiai magyar pártnak. A másik lehetőség hogy szlovák pártra, a harmadik pedig az, hogy a Szövetségre, a legnagyobb magyar pártra szavaznak. 

Van még két formáció, amely magyarok képviseletére jött létre, de annyira alacsony a támogatottságuk, hogy gyakorlatilag mérhetetlenek

 – részletezte. Hozzátette: ha egy választó magyar formációra szavazna, a Szövetség az egyetlen racionális döntés, ugyanis kizárólag neki van esélye bejutni a parlamentbe. – Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy hiába szavaznak a magyarok szlovák pártokra, azok nem tudják és nem is akarják képviselni a magyar érdekeket, mert elsősorban ők is a saját, többségi választóiknak kedveznek a parlamenti munka során. 

A magyarok így érdekképviselet nélkül maradnak, függetlenül attól, hogy néhányan szlovák pártra szavaznak 

– mondta Tárnok Balázs. A szakértő kifejtette, Dél-Szlovákia gazdasági leszakadása az elmúlt években tovább fokozódott. – Ez azt jelenti, hogy a szlovák pártok nem tudtak vagy nem akartak tenni a magyar érdekek védelméért, s mindez oda vezethet, hogy a magyarok végső soron kellő számban szavazhatnak bizalmat a Szövetségnek – mondta.

 

Magyar párt mint kormánypárt?

Az eddigi közvélemény-kutatások alapján arra következtethetünk, hogy legkevesebb hárompárti kormánykoalíciója lesz Szlovákiának – állapította meg Tárnok Balázs. Hozzátette: több párt mozog a bejutási küszöb határán, ami azt jelenti, hogy több párt pályázik a mérleg nyelve szerepre a kormányalakításnál. A szakértő szerint amennyiben Fico nyeri a választást, és ő alakít ki szövetséget, esélyes, hogy több kisebb pártra lesz szüksége a kormányalakításhoz. Amennyiben a Progresszív Szlovákia alakít kormányt, és a Hlasszal lép koalícióra, abban az esetben is szükség lesz egy kisebb pártra. 

Mindkét esetben királycsináló szerepbe kerülhet a Hlas, illetve elnöke, a Fico-vezette Smerből kivált Peter Pellegrini. 

A Hlast a közvélemény-kutatások a harmadik helyre várják, két kisebb párt részesedését teszi ki, és mind a Smerrel, mind a Progresszív Szlovákiával képes lehet a megegyezésre. „A Szövetségnek meg lesz az esélye, hogy kormányzati pozícióba kerüljön, ha átlépi az 5 százalékos küszöböt” – mondta a szakértő, aki szerint nem biztos, hogy a kormányalakításnak kell a Szövetség céljának lennie. 

A magyar pártok szempontjából az elsődleges cél a szlovákiai magyar politika stabilizálása lenne.

– Nem kell mindenáron a kormányzati pozíciót célként kitűzni, hiszen láthattuk, hogy mit hozott az a Most – Hídnak, amikor kormánykoalícióra lépett a Fico vezette Smerrel, és a Szlovák Nemzeti Párttal, hiszen néhány év alatt lenullázták a támogatottságukat. A szlovákiai magyarok nem tudták megbocsájtani nekik, hogy szövetségre léptek a Ficóval – mondta. Hozzátette: a Szövetség legfontosabb feladata most az, hogy visszaszerezze az eltékozolt választói bizalmat, s kialakítsa egy potens párt képét. Mindez lehetőséget adna arra, hogy egy hosszú távú, fenntartható működési stratégiát dolgozzon ki parlamenti pártként.

 

Az új kormány és a V4 

Az elemző elmondta, az új szlovák kormány külpolitikai irányvonala leginkább a koalíció szerkezetétől függ majd. Amennyiben Fico összeáll a szélsőjobboldali Republikával vagy a Szlovák Nemzeti Párttal, radikális külpolitikai irányváltás következhet, amely leginkább az ukrán–orosz háborúhoz való hozzáállásban jelenhet meg. Ha más pártokkal sikerül Ficónak kormányt alakítania, akkor ebből sokkal kevesebb fog megvalósulni.  

Ha pedig Ficónak nem sikerül kormányt alakítania, akkor marad a mostani, alapvetően nyugati irányú külpolitika.  

A szakértő kifejtette: a migráció túl nagy mértékben nem okoz nézeteltérést most sem a V4-ek között. – A V4 elmúlt hónapokban történő nehézségeit az okozta, hogy az ororsz–ukrán háborúval kapcsolatos magyar álláspont alapvetően eltért a többi országétól. Attól, hogy Ficóval a magyar és a szlovák külpolitikai irány közel kerül egymáshoz, ez nagy mértékben nem hathat ki a V4-ek működésére. A problémát a magyar–lengyel tandem sérülése okozza – részletezte. 

Borítókép: Forró Krisztián (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.