Tízezrek tüntettek a baloldal terve ellen Spanyolországban + videó

Több tízezer ember vonult utcára Madridban, hogy tüntessen a szocialisták ellen, akik a progresszív kormányzás folytatásáért cserébe amnesztiát akarnak adni a hatóságok elől bujkáló volt szeparatista katalán vezetőnek, Carles Puigdemont-nak.

2023. 09. 24. 15:24
null
Protestors wave Spain's national flags as they gather for a demonstration called by right-wing opposition parties to protest against a possible amnesty law demanded by Catalan independentists, in Madrid on September 24, 2023. Catalan separatist leader Carles Puigdemont, who emerged as kingmaker after Spain's inconclusive July election, demanded on September 5 an amnesty for hundreds of activists facing legal action over the region's failed 2017 secession bid. (Photo by Thomas COEX / AFP) Fotó: AFP/Thomas COEX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 65 ezer spanyol állampolgár tüntetett vasárnap Madridban a katalánoknak szánt amnesztiatörvény ellen. A megmozdulást – melyre a tiltakozók egy része be sem jutott az óriási tömeg miatt – a jobboldali Néppárt (PP) hívta össze, de nem ez lesz az egyetlen. Az egyik katalán civil szervezet ugyanis októberre hasonló demonstrációt szervez Barcelonában, melyen a jobboldali vezetők nagy része szintén jelen lesz majd.

A tüntetéseket azután hirdették meg, hogy a szocialista párt és szélsőbaloldali szövetségese, a Sumar a közös, progresszív kormányzás folytatása érdekében hajlandó megadni az amnesztiát a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) egykori szeparatista vezetőjének, a Katalónia függetlenségét 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltó és azóta a hatóságok elől Belgiumban bujkáló Carles Puigdemont-nak.

A vasárnapi demonstráción a Néppárt volt miniszterelnökei, Mariano Rajoy és José María Aznar is részt vett, de a felvonulók között volt Madrid régió elnöke és a főváros polgármestere is.

A tiltakozók spanyol zászlókat lengettek, melyre egyebek mellett azt írták, hogy „Puigdemont börtönbe, Sánchez a pokolba”. A bekiabálások között ugyanezt a mondatot lehetett hallani olyanok kíséretében, mint például „Sánchez áruló”, „Nem az amnesztiára”.

A madridi megmozduláson felszólalt a Néppárt vezetője, aki megnyerte a júliusi előre hozott parlamenti választásokat és akinek beiktatásáról kedden szavaz az országgyűlés. Alberto Núnez Feijóo beszédében felvetette az ügyvivő kormányfő, Pedro Sánchez erkölcsi és politikai feddhetetlenségének abszolút hiányát, majd kijelentette, hogy a Sánchez-féle Spanyolországban a puccsot végrehajtóknak joguk van kegyelemhez és az amnesztiához. A Néppárt vezetője szerint a szocialista párt nem állampárt, és méltatlannak nevezte az általuk tervezett amnesztiát. José María Aznar volt néppárti elnök is beszédet mondott, aki szerint Pedro Sánchez és szeparatista szövetségesei megpróbálják rávenni a spanyolokat arra, hogy ellenségként és ne honfitársakként nézzenek egymásra. Arra kérte a résztvevőket, hogy hallassák a hangjukat és fejezzék ki egyet nem értésüket minden lehetséges fórumon.

A tüntetők közül többen azt nyilatkozták a sajtónak, hogy azért mentek el a megmozdulásra, mert nem akarják, hogy a kormány megkegyelmezzen olyan bűnösöknek, akik rendszeresen elégetik a király fényképét és a spanyol nemzeti zászlót.

A Néppárt vezetője, Alberto Núnez Feijóo a választások győzteseként augusztus végén elsőként kapta meg a lehetőséget VI. Fülöp királytól a kormányalakításra, de máig nem tudta megszerezni a miniszterelnöki beiktatásához szükséges országgyűlési többséget, pedig pártja az elmúlt egy hónapban párbeszédre hívta szinte az összes parlamenti formáció vezetőjét. A jövő heti beiktatási szavazáson végül a Vox, a Kanári Koalíció és a Navarrai Népszövetség igen szavazatával számolhat, ami 172 támogató voksot jelent neki, szemben a 176-tal, amire szüksége lenne ahhoz, hogy jobboldali kormányt állítson Spanyolország élére. Ha Feijóo elbukik az első fordulóban, tartanak egy másodikat is, amin már elég neki az egyszerű többséget felmutatnia (több igen szavazat), de gyakorlatilag erre sincs esélye.

A várható kudarc után a király a szocialista (PSOE) Pedro Sánchezt fogja felkérni a kormányalakításra, aki hiába veszített a júliusi választásokon, ha megegyezik a Junts per Catalunyával és teljesíti a szeparatista párt követeléseit, melynek első pontja Puigdemont amnesztiája, úgy képes lesz elérni a beiktatásához szükséges abszolút többséget. Sánchez az elmúlt hetekben igyekezett elkerülni minden, az amnesztiához köthető nyilatkozatot, és csak annyit közölt, hogy amint megkapja a király felkérését, világosan elmondja a terveit.

Mivel a szocialisták által tervezett, alkotmányosság szempontjából erősen vitatott amnesztiatörvényt már a párton belül is sokan kritizálták, köztük volt elnökük, a Spanyolországot 14 éven át kormányzó Felipe González is, a Néppárt az elmúlt napokban megpróbálta maga mellé állítani azokat a szocialista képviselőket, akik ellenzik Sánchez tervezett lépéseit. Bár a párton belül felmutatható némi megosztottság Puigdemont miatt, senki sem számít arra, hogy végül saját politikusai akadályozzák meg a szocialista pártot abban, hogy tovább irányítsa Spanyolországot.

Borítókép: Tüntetők Spanyolország nemzeti zászlóit lengetve gyülekeznek a jobboldali ellenzéki pártok által összehívott tüntetésre, amelyen a katalán függetlenségpártiak által követelt esetleges amnesztiatörvény ellen tiltakoznak Madridban 2023. szeptember 24-én (Fotó: Thomas Coex/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.