Újabb uniós ország látja a jövőt az atomenergiában

A miniszterelnök pénteken közölte, hogy országának akár négy új atomerőműblokkra is szüksége lehet az áramellátás biztosításának érdekében.

Gábor Márton
2023. 09. 01. 19:20
Paks, 2019. július 11. Munkába járó dolgozókat mûszakváltás után haza szállító autóbuszok a Paksi Atomerõmû kijáratánál. Mögöttük a 3-4-es blokk épülete. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petr Fiala cseh miniszterelnök pénteken közölte, hogy országának akár négy új atomerőműblokkra is szüksége lehet az áramellátás biztosításának érdekében. Emellett rövid távon a megújuló energiákkal és új gáztüzelésű erőművekkel is igyekeznek majd biztosítani az ellátást.

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) már kiírta a pályázatot egy új atomerőműblokk építésére. Az ajánlatokat szeptember végéig várják. De Fiala szerint egyetlen új atomerőműblokk nem lesz elég, mivel a következő években leállítják a széntüzelésű erőműveket, amelyek az ország áramtermelésének mintegy 40 százalékát adják.

A CEZ tervei között mini nukleáris erőművek terveit is szerepelnek. A cseh kormányfő a megújuló energiák bővítése és a gázerőművekre való átállás mellett a Németországhoz kapcsolódó távvezetékek bővítését is sürgette. Arról is beszélt, hogy ideális esetben 2026-ban kezdődhet meg a lítiumbányászat a német határhoz közeli Cínovecben.

Korábban már számos állam bejelentette, hogy atomerőművek építésébe kezd, így biztosítva az országok energiabiztonságát. Franciaországban már jövőre megkezdődhet egy újabb reaktor építése. 

Lengyelország is az atomerőművekben láthatja az energiaellátás jövőjét. A lengyel Éghajlatvédelmi és Környezetvédelmi Minisztérium engedélyt adott a Polskie Elektrownie Jądrowe számára egy atomerőmű építésére Pomerániában. 

Mindeközben Finnországban nemrég helyezték üzembe a kontinens legnagyobb teljesítményű atomerőművét, amely jelentősen növeli az északi ország villamosenergia önellátását. Az 1600 megawatt kapacitású Olkiluoto 3 reaktor 2022 áprilisában állt folyamatos működésbe. A létesítmény segít Finnországnak elérni szén-dioxid-semlegességi célkitűzéseit, és növeli az energiabiztonságot egy olyan időszakban, amikor az európai országok, köztük Finnország is csökkenteni kívánják az energiafüggőségüket Oroszországtól.

Borítókép: Munkába járó dolgozókat műszakváltás után hazaszállító autóbuszok a paksi atomerőmű kijáratánál. Mögöttük a 3–4-es blokk épülete. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.