Védelmi szövetséget kötött Mali, Burkina Faso és Niger katonai vezetése

Védelmi szövetséget kötött Mali, Burkina Faso és Niger katonai vezetése, az erről szóló megállapodást szombaton este jelentették be a mali fővárosban, Bamakóban a három nyugat-afrikai ország miniszteri küldöttségei.

Forrás: MTI2023. 09. 17. 18:09
BAZOUM, Mohamed
Niamey, 2023. július 26. 2023. március 16-i kép Mohamed Bazoum nigeri államfõrõl a niameyi elnöki hivatalban. Július 26-án az elnöki gárda õrizetbe vette Bazoumot, az államfõt támogató hadsereg pedig ultimátumot intézett az elnöki hivatal bejáratát eltorlaszoló gárdához. MTI/AP/AFP pool/Boureima Hama Fotó: Boureima Hama
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Assimi Goita, a mali junta vezetőjének X közösségi platformon közzétett tájékoztatása szerint az úgynevezett Liptako-Gourma Chartával megalapították a Száhel-országok Szövetségét (AES), aminek célja a kollektív védelem és a kölcsönös segítségnyújtás.

A charta 6. cikkelye értelmében,

a szerződő országok egyikének vagy többnek a szuverenitása vagy területi épsége elleni bármely támadást úgy tekintik, mint a többiek elleni agressziót.

 A felek továbbá kötelesek segítséget nyújtani egyéni, vagy kollektív módon, ideértve a fegyveres erők bevetését is a szövetség területi hatálya alá tartozó térségben a biztonság helyreállítása, illetve szavatolása végett.

Ez a szövetség katonai és gazdasági erőfeszítések ötvözete lesz a három ország között. Fő feladatunk a terrorizmus elleni harc a három ország területén.

– hangsúlyozta Abdoulaye Diop mali külügyminiszter.

A Mali, Burkina Faso és Niger hármashatárának térségeit magába foglaló Liptako-Gourma régióban az utóbbi években nagyon súlyossá vált a dzsihadista szervezetek gerjesztette erőszak.

Emellett a július 26-i nigeri puccs után a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) súlyos szankciókat vezetett be Niger ellen, és katonai beavatkozást helyezett kilátásba annak érdekében, hogy helyreállítsák ott az alkotmányos rendet, és helyezzék vissza tisztségébe a hatalomból elmozdított Mohamed Bazoum elnököt.  

Az ECOWAS-ból felfüggesztett, szintén junták vezette Mali, Burkina Faso és Guinea is támogatásáról biztosította a nigeri puccsistákat.

Borítókép: 2023. március 16-i kép Mohamed Bazoum nigeri államfőről a niameyi elnöki hivatalban  (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Boureima Hama)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.