Vezető liberális amerikai lap vallott őszintén az ukrán korrupcióról

A lap is elismeri, hogy hatalmas probléma Ukrajnában a korrupció, amely felemésztette a szövetségesektől kapott támogatások egy részét is.

Gábor Márton
2023. 09. 05. 19:01
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. július 28. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az ukrán államiság napja alkalmából a kijevi Szent Mihály székesegyház elõtti téren tartott ünnepségen Kijevben 2023. július 28-án. Zelenszkij 2021. augusztus 24-én, Ukrajna függetlensége kikiáltásának harmincadik évfordulóján hirdette ki, hogy ezentúl az ukrán államiságnak is lesz nemzeti ünnepe, július 28-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az Oroszország elleni háborús erőfeszítésekkel kapcsolatos korrupciós botrányok sora közepette menesztették Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert, a The New York Times amerikai liberális lap elismerte, hogy az ukrajnai korrupció egy komoly és tartós kihívás. 

Bár Reznyikovot személyesen még nem kötötték össze a korrupciós botrányok egyikével sem, a Times a továbbiakban elismerte, hogy a lemondás az ukrán politika legmagasabb szintjére emelte a kérdést. Meg nem nevezett ukrán tisztségviselők még azt is elmondták a lapnak, hogy a katonai szerződésekre szánt pénzek egy részéből nem készültek fegyverek vagy lőszerek, és hogy az összeg egy része eltűnt, miközben azt állították, hogy a probléma csupán a háború első napjaira korlátozódott.

A baloldali sajtóorgánum korábban előszeretettel emelte ki a Biden-adminisztráció állításait arról, hogy a Zelenszkij-kormány elkötelezett a korrupció elleni küzdelem mellett, bizonyítékként pedig olyan tisztviselők nyilatkozatait idézte, mint a megbízott külügyminiszter-helyettes Victoria Nuland, aki – egyes vélemények szerint – kulcsszerepet játszott a majdani eseményekben, amely 2014-ben Viktor Janukovics demokratikusan megválasztott elnök megbuktatását eredményezte.

Annak ellenére, hogy kilenc magas rangú kormánytisztviselőt elbocsátottak korrupciós vádak, többek között a katonai élelmiszer-ellátmányok megemelt áron történő beszerzése és luxusnyaralások miatt, a lap januárban azt írta, hogy a korrupció egyébként nem volt jelentős tényező a háborúban.

A The New York Times kijelentése meglehetősen „rosszul öregedett”. Alig néhány nappal később, a Transparency International az éves Korrupció Érzékelési Indexében (CPI) Ukrajnának a 100-ból 33 pontot adott, ami a 116. helyet jelenti a világon, és a második legalacsonyabb értéket egész Európában.

Az orosz inváziót követően Ukrajnának küldött 113 milliárd dollárnyi amerikai adófizetői dollár sorsával kapcsolatos aggodalmát kifejezve a republikánus vezetésű képviselőházi Felügyeleti Bizottság februárban megjegyezte, hogy az ukrán kormánytisztviselők állítólag vesztegetést követtek el, kormányzati járműveket használtak személyes célokra, és túlárazott ellátmányokat vásároltak az ukrán erők számára.

Azóta is egyre-másra bukkannak fel a háborús erőfeszítéseket övező korrupciós botrányok. A múlt hónapban például a regionális toborzóirodák minden egyes vezetőjét kirúgták Ukrajna-szerte a tisztviselők széles körű megvesztegetésének vádja miatt. Két héttel később Tarasz Viszockij agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszterhelyettest és egy másik, meg nem nevezett gazdasági minisztériumhoz köthető tisztviselőt elbocsátottak, 1,68 millió dollárnyi kormányzati pénzeszköz hűtlen kezelésének gyanújával.

Reznyikov védelmi miniszter hétfői leváltását követően a The New York Times elismerte, hogy bár még nem merültek fel konkrét korrupciós vádak az amerikai finanszírozással kapcsolatban, a korrupció jellege az országban eltolódott a hagyományos útvonalakról, az állami vállalatok kizsákmányolásáról a háborús haszonszerzésre való összpontosításra.

A lapnak nyilatkozva Daria Kaleniuk, az ukrajnai Korrupcióellenes Akcióközpont ügyvezető igazgatója elmondta:

A kérdés itt az, hogy hol van a pénz. A korrupció ölni tud. Ugyanis attól függően, hogy mennyire vagyunk hatékonyak a közpénzek őrzésében, a katonának vagy lesz fegyvere, vagy nem lesz fegyvere.

A Times a továbbiakban azt állította, hogy Ukrajnán belül változik a hangulat a kérdésben, amely a lap szerint a háború első évében többnyire tabu volt, mivel az ukránok a kormányuk köré csoportosultak.

Az ukrajnai korrupciós ügyekről szóló kritikus tudósítás az eddig hangosan támogató újság részéről jelezheti a háborúval kapcsolatos általános hozzáállás megváltozását, és talán a Biden-kormányzat stratégiájának megváltozását is. A Fehér Ház ugyanis jelenleg is nyomást gyakorol a kongresszusra, hogy adjon zöldutat további 24 milliárd dollárnyi katonai és pénzügyi segélynek.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az ukrán államiság napja alkalmából a kijevi Szent Mihály székesegyház előtti téren tartott ünnepségen Kijevben 2023. július 28-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.