A jemeni húszik is beszállnak a közel-keleti konfliktusba?

Egyre több jel mutat arra, hogy újabb szereplő jelentkezhet be a gázai konfliktusba. A jemeni húszi lázadókat az elmúlt években egyre korszerűbb, nagyobb hatótávolságú fegyverekkel és drónokkal is bőségesen ellátta Irán. Amerikai szakértők attól tartanak, hogy a gázai konfliktus a jemeni békefolyamatot is megakaszthatja.

2023. 10. 26. 5:18
Hodeida, 2023. július 20. A 2023. július 15-i képen húszi rendõrök mellett hajt el egy ENSZ-jármû a vörös-tengeri Hodeira kikötõjében. A polgárháború dúlta Jemen az élelmiszerellátásának csaknem 90 százalékát behozatalból fedezi, ennek több mint 40 százalékát az Ukrajnából és Oroszországból származó búza és egyéb gabonaimport teszi ki. Július 17-én lejárt a Fekete-tengeren keresztül történõ ukrán gabonaexportról szóló megállapodás, amelyet Oroszország nem hosszabbít meg, mert az orosz vezetés szerint nem teljesültek az alku Moszkva által szabott feltételei. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legyünk tisztában azzal, hogy Irán évek óta egyre kifinomultabb és halálosabb felszereléseket biztosít a húsziknak

− idézett egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselőt a Semafor hírportál.

A húszik már évek óta fenyegetőznek azzal, hogy – a több mint 2000 kilométeres távolság dacára – megtámadják Izraelt, a fenyegetést pedig külön nyomatékosítja, hogy a múlt héten az egyik Vörös-tengeren járőröző amerikai romboló elfogott egy Jemenből kilőtt és valószínűleg Izraelre célzott rakétát.

Szintén aggodalomra ad okot, hogy Jemen földrajzi helyzeténél fogva a húszik a Szuezi-csatornához vezető fontos kereskedelmi útvonalakat is megakaszthatják, és az elmúlt években már bizonyították, hogy nem riadnak vissza civil célpontok támadásától. Amellett, hogy rendszeresen fenyegetnek kereskedelmi hajókat, 2019-ben egy szaúdi olajfinomítót is megtámadtak. Még nagyobb gond, hogy 

a térségben halad keresztül a világ olajának 30 százaléka, és ha ez a forgalom akár csak rövid időre is leáll, az azonnal az egekbe küldené az üzemanyagárakat az egész világon.

A húszik zsidókhoz való hozzáállását jól tükrözi, hogy Jemen utolsó ismert zsidó lakóját, Levi Mrhabit immár hét éve embertelen körülmények között tartják fogva. Ezen az sem változtatott, hogy többek között az amerikai külügyminisztérium is többször felemelte a szavát a szabadon bocsátása érdekében – írja a The Jerusalem Post.

De kik azok a húszik?

A húszik a 2010-es évek elején, Ali Abdullah Szaleh diktátor bukása után váltak tényezővé Jemenben. 2014-ben részt vettek a szaúdi barát kormány megbuktatásában, 2016-ra pedig az ország északi részének jelentős hányadát az ellenőrzésük alá vonták.

Az elszabaduló konfliktusba Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is beavatkozott, de a húszikat nem sikerült megtörniük. Az évek óta tartó ellenségeskedés végére az Egyesült Államok próbál pontot tenni, és sikerült is elérniük egy hosszabb ideje tartó fegyvernyugvást.

Csakhogy az izraeli események most az egész folyamatot veszélybe sodorhatják.

Az Egyesült Államok egyelőre nem biztos abban, hogy tényleg tartani kellene a húszik beavatkozásától a gázai konfliktusba, mert szerintük a jemeni militánsoknak túl sok a veszítenivalójuk odahaza. Hogy ez az optimista álláspont beigazolódik-e, azt csak az idő mutatja meg.
Borítókép: A 2023. július 15-i képen húszi rendőrök mellett hajt el egy ENSZ-jármű a vörös-tengeri Hodeira kikötőjében (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.