A lengyeleknek is érdekük, hogy normális legyen a magyar–lengyel viszony

Mit hozhat a választási eredmény a lengyel–magyar kapcsolatokban?

2023. 10. 16. 5:10
null
Zab, 2023. október 15. Tátrai házaspár szavaz a lengyel parlamenti választásokon a Zakopane közelében fekvõ faluban, Zabban 2023. október 15-én. A választásokkal egy idõben népszavazást is rendeznek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésrõl. MTI/EPA/PAP/Grzegorz Momot Fotó: Grzegorz Momot Forrás: MTI/EPA/PAP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazatok 36,8 százalékával az első helyen végzett a lengyel választásokon a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt – derült ki az első exit pollból. A második helyen futott be a Donald Tusk által vezetett Polgári Koalíció (KO) választási szövetség. A harmadik helyen – nevéhez hűen – végzett a Lengyel Néppárt (PSL) és a Lengyelország 2050 szövetsége, a Harmadik Út. A Baloldal (Lewica) 8,6 százalékot kapott, míg az ötödik a PiS-től jobbra álló Konföderáció lett, 6,2 százalékkal.

Dobrowieczki Péter, az MCC szakértője elmondta, hogy a rekordmagas részvétel ellenére a PiS magabiztosan megőrizte vezető helyét Lengyelországban, ugyanakkor a Konfödöráció jelentős visszaesése reális kormányzási alternatíva nékül hagyja a PiS-t.

A Polgári Koalíció győzelme azt is jelentheti, hogy az előzetes ígéreteinek megfelelően törekedni fog a legfontosabb EU-s konfliktusok megoldására.

 Ez ugyanakkor végső soron pedig azt is jelentheti, hogy a jövőben, az eddig csak sokszor magyar–lengyel vétótandemnek nevezett lengyel–magyar szuverén politikára törekvő álláspontban Budapest nem számíthat a továbbiakban Varsóra

– tette hozzá a szakértő.

Az exit poll eredmények ismeretében kijelenthetjük, hogy az elmúlt héten közzétett hét közvélemény-kutatásból öten jól tippelték meg a választás végeredményét, hogy hiába nyeri meg a választásokat a PiS, nem lesz mandátumtöbbsége még a radikális Konföderációval sem – mondta el Mitrovits Miklós, az NKE szakértője. 

Az exit poll eredményekkel érdemes óvatosan bánni, de abból kiindulva, hogy Jarosław Kaczynski lényegében elismerte az ellenzék győzelmét és látva a becsült mandátumokat, valószínűnek tűnik, hogy túl nagy lesz a mandátumkülönbség.

Mitrovits Miklós elmondta, hogy amennyiben Donald Tusk lesz a miniszterelnök, akkor a lengyel–magyar kapcsolatok terén számíthatunk rá, hogy a jelenleginél sokkal fagyosabb lesz a viszony, de, mint mondta, bízik abban, hogy mind a két kormánynak az az érdeke, hogy működőképes, normális viszony alakuljon ki. „A régi sérelmeket félre lehet tenni, nem hiszem, hogy középtávon érdeke Budapestnek vagy Varsónak, hogy ne legyen normális a viszonyunk. 

Egyelőre nehéz megmondani, mi lesz, hiszen Orbán Viktor és Donald Tusk kapcsolata nem alakult túl jól az elmúlt években, de érzek annyit a lengyel–magyar kapcsolatok múltjában, hogy felül lehet emelkedni benne. Mindkét kormány érdeke, hogy működőképes legyen

 − fűzte hozzá a szakértő.

Borítókép: Tátrai házaspár szavaz a lengyel parlamenti választásokon a Zakopane közelében fekvő faluban, Zabban 2023. október 15-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Grzegorz Momot)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.