Az illegális bevándorlás miatt sorra hosszabbítják meg a határellenőrzést a közép-európai országok

Egyre több európai ország lép fel a határokon átívelő illegális migráció ellen.

Forrás: MTI2023. 10. 12. 21:25
null
Barwinek, 2020. április 7. Kamionok várakoziknak, miközben a rendõrség ellenõrzést végez egy ideiglenes határátkelõnél a lengyel-szlovák határon, a lengyelországi Barwinek közelében 2020. április 7-én. A koronavírus-járvány miatt újra bevezették az ellenõrzést a lengyel határállomásokon. A hazatérõ lengyel állampolgároknak 14 napig házi karanténban kell lenniük. MTI/PAP/Darek Delmanowicz Fotó: Darek Delmanowicz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter közlése szerint Lengyelország további húsz nappal, november 2-ig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon, és a növekvő migrációs nyomás miatt október 4-től ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a szlovák határon.

Kaminski a lengyel közszolgálati rádió első csatornáján elmondta: a péntekig érvényes intézkedést további 20 nappal, november 2-ig meghosszabbítják. Mint jelezte, a lépés összhangban van a schengeni kódexszel, és még csütörtökön tájékoztatják róla az Európai Bizottságot.

A szigorított határellenőrzés eddig jó eredményeket, egyértelmű hatást hozott, mintegy 550 illegális bevándorlót tartóztattak fel a határon. 

A migrációnak nem lesznek semmilyen, Lengyelországon áthaladó illegális útvonalai

– jelentette ki a politikus. Hozzátette, hogy a schengeni övezeten belüli szabad mozgás megőrzése érdekében meg kell szüntetni az illegális migráció útvonalait egész Európában.

Információink szerint az embercsempészek most Ausztriára fókuszálnak, ezért azt gondolom, az osztrák hatóságoknak is […] hatékonyan kell akadályozniuk az illegális bevándorlók mozgását

– fogalmazott Kaminski. Emlékeztetett: Lengyelország az Európai Unió külső határát is védi, és megakadályozta a Fehéroroszországon át Európába irányuló migrációs útvonal kialakítását.

A Szlovákiával közös határán elrendelt ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzés bevezetése után Lengyelország kilenc közúti, három vasúti és tíz gyalogos-átkelőre korlátozta a határforgalmat.

Október eleji adatok szerint az év elejétől a lengyel határőrség közel 1700 migránst tartóztatott fel a balkáni migrációs útvonal egyik ágát képező szlovák határszakaszon.

Mindeközben húsz nappal, november 2-ig meghosszabbította a cseh kormány is a cseh-szlovák határ ellenőrzését.

Vít Rakusan kormányfőhelyettes, belügyminiszter szerint az eredetileg tíz napra bevezetett és október 13-án lejáró intézkedés egyelőre nem vezetett a helyzet javulásához, ezért szükség van az ellenőrzések folytatására.

A véletlenszerű határellenőrzéseket a csehek a migránsok számának emelkedése miatt vezették be a lengyel és az osztrák kormánnyal egyeztetve. 

Vít Rakusan kijelentette: miután a lengyelek és az osztrákok az ellenőrzések folytatása mellett döntöttek, Prágának sincs más lehetősége.

Nem szeretnénk, hogy Csehország mintegy ösztönözze a migránsokat, hogy rajta keresztül próbálkozzanak Nyugatra jutni, ezért mi is húsz nappal meghosszabbítjuk a határellenőrzéseket

– indokolta az intézkedést a cseh belügyi tárca vezetője. Csehország tavaly szeptembertől idén február elejéig már ellenőrizte a szlovák határt a migránsok megnövekedett száma miatt. Miután a helyzet normalizálódott, az intézkedést, amely komoly bírálatokat váltott ki a szlovák kormány részéről, Prága megszüntette.

Rakusan szerint az elmúlt tíz napban a csehek összesen 43 749 személyt ellenőriztek a szlovák határon, és 283 illegális migránst szűrtek ki. A rendőrök 12 embercsempészt is őrizetbe vettek, akik ellen büntetőeljárást indítanak. A visszaállított határellenőrzések eddig 53,4 millió korona (854,4 millió forint) pluszkiadást jelentettek a belügyminisztériumnak. Korábbi közlés szerint a cseh–szlovák határon 27 határátkelő van, közülük 17 közúti, hét vasúti, három pedig folyami határátkelő.

Lengyelországot és Csehországot követően pedig Ausztria is meghosszabbította húsz nappal az ellenőrzést a Szlovákiával közös határán Gerhard Karner osztrák belügyminiszter közlése szerint.

A tárcavezető a döntés meghozatalát cseh, illetve lengyel kollégáival történt egyeztetésekkel indokolta. A határellenőrzéseket a növekvő migrációs nyomás miatt október 4-től ideiglenes jelleggel vezették be az embercsempész-útvonalak elvágása végett. Az intézkedés hatálya eredetileg szombatig szólt volna, de most november 2-ig meghosszabbítják. A lépést a szlovák biztonsági szolgálatokkal összehangolva hozták meg.

Az osztrák belügyi tárca szerint a határátkelőkön célirányos ellenőrzést folytatnak az embercsempészek kiszűrésére, a lehető legkevésbé zavarva az ingázókat. Párhuzamosan a határtérséget erősebb megfigyelés alá helyezik.

A rendőrségnek gyorsabbnak kell lennie a bűnöző embercsempészeknél, akik haladéktalanul változtatnak útvonalaikon, ha üzelmeiket megzavarják. Fenntartjuk a határátkelőhelyeken az ellenőrzéseket, hogy ne térhessenek ki Ausztria felé. Az idei több mint 500 őrizetbevétel igazolja, hogy a rendőrség következetesen küzd az embercsempészek ellen

– hangsúlyozta Karner. 

Szlovénia és Horvátország is fokozza a határellenőrzést. Senad Jusic szlovén és Nikola Milina horvát országos rendőrfőkapitány csütörtökön a szlovéniai Breziciben bejelentette, hogy az illegális migráció elleni küzdelem érdekében fokozott járőrtevékenységbe kezdenek a szlovén és horvát rendőrök horvát területen.

Jusic elmondta: horvát kollégájával operatív adatokat cseréltek, valamint konkrét intézkedésekben és eljárásokban állapodtak meg a migrációs áramlások kezelése és a szervezett illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében, melynek része a szlovén–horvát közös járőrszolgálat fokozása is.
Milina visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint Horvátország nem tesz meg mindent az illegális migráció visszaszorításáért, a megnövekedett számok okaként pedig a menekültügyi eljárásokkal való visszaélést emelte ki.

Jusic nem kívánta kommentálni a horvát rendőrség teljesítményét, de hangsúlyozta, hogy a két ország rendőrsége nagyon jól együttműködik, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben sem lesz másképp. Úgy vélte: a migráció kezelése a balkáni migrációs útvonalon fekvő valamennyi ország felelőssége.

Idén a szlovén rendőrök több mint 45 ezer illegális határsértőt tartóztattak fel, ebből 43 ezret a Horvátországgal közös határon, emellett 291 embercsempészt is őrizetbe vettek. Messze a legtöbb illegális határátlépést az ország délkeleti részén, közvetlenül a horvát határ mellett lévő Alsó-Száva-völgy régióban regisztrálták. A migrációs nyomásnak leginkább kitett települések Brezice, Rigonce, Dobova és Obrezje.

A szlovén rendőrség az elmúlt hetekben fokozta az ellenőrzést a horvát–szlovén határ legkritikusabb részein és egyes közúti és vasúti határátkelőhelyek mentén ideiglenes ellenőrző pontokat állított fel.

Jusic elmondta: dinamikus ellenőrzésről van szó, a rendőrök azokon a helyeken tartózkodnak, ahol a legnagyobb a migrációs nyomás, és folyamatosan mozognak. Mint mondta, még túl korai lenne végleges értékelést adni a fokozott ellenőrzés hatékonyságáról, de reményét fejezte ki, hogy az eredményes lesz.

A migránsok főként Szerbián vagy Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan az EU-tag Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan pedig már Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Borítókép: Kamionok várakoznak, miközben a rendőrség ellenőrzést végez egy ideiglenes határátkelőnél a lengyel–szlovák határon. (Fotó: MTI/PAP/Darek Delmanowicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.