Belefullad Európa a felesleges LNG-terminálokba, miközben Amerika degeszre keresi magát

Az USA lett a legnagyobb gázbeszállítónk, és nyolcezermilliárd forint megy el a következő években LNG-terminálokra.

Forrás: Mandiner2023. 10. 31. 18:51
null
FRANCE-ENVIRONMENT-INDUSTRY-ECONOMY-ENERGY-GAS Fotó: CLEMENT MAHOUDEAU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dermesztő képet rajzolt az Energiagazdaságtani és Pénzügyi Elemzőintézet (IEEFA) friss LNG-figyelője az európai LNG-piac helyzetéről: a földrajzilag tőlünk meglehetősen távoli Egyesült Államok teljesen átvette a hatalmat Európa cseppfolyósföldgáz-piaca felett, az öreg kontinens pedig viszonylag drágán veszi a gázmolekulákat, miközben a kétes megtérülésű LNG-terminálok felépítésére és üzemeltetésére is milliárdokat költenek az európai országok – írta a Mandiner. 

Az LNG ez év januárjától szeptemberéig 40,87 milliárd eurójába került Európának. Ezen az áron 112,48 milliárd köbméternyit vettünk – időarányosan szinte köbméterre ugyanannyit, mint tavaly.

Akárcsak tavaly, úgy az idén is csaknem az európai LNG-import fele, 55,58 milliárd köbméter származott az Egyesült Államokból. A második legnagyobb beszállítónk 15,64 milliárddal Katar volt, őket követte 14,48 milliárddal Oroszország, 11,25 milliárddal Algéria, 7,61 milliárddal Nigéria, 4,1 milliárddal Norvégia, 2,99 milliárddal Trinidad és Tobago, 830 millióval pedig az afrikai Egyenlítői-Guinea.

Ennek megfelelően tekintélyes összegeket talicskáznak ki Európából az LNG-beszállítóink: az Amerikai Egyesült Államok markát 17,21 milliárd euró, Oroszországét 5,51, Katarét 5,37, Algériáét 3,52, Norvégiáét 2,16, Nigériáét 1,94 milliárd dollár ütötte.

 A legdrágábban – köbméterenként 53 centért – a legközelebbi, a norvég gáz érkezik, a második legvastagabban az oroszoknak fog a ceruzájuk. Az árverseny középmezőnyét Katar, az USA és Algéria adja igen hasonló árakkal, a legolcsóbb beszállítónk pedig a köbméterenként 25 centért szállító Nigéria.

A Mandiner szerint az IEEFA egy másik, talán még ijesztőbb helyzetre is felhívja a figyelmet – ez pedig az, hogy nemes egyszerűséggel belefullad Európa a drágán kiépített LNG-kapacitásba. „Az európai országok azt kockáztatják,

hogy az orosz vezetékes gáztól való függőséget egy redundáns LNG-rendszerre cserélik, amely további kitettséget okoz a kontinensnek a volatilis árak felé

nyilatkozta az Euobservernek az IEEFA-jelentés társszerzője, Ana Maria Jaller-Makarewicz.

Felhívják a figyelmet: Európa teljes gázfogyasztása – beleértve a kontinens saját termelését, illetve az Oroszországból, Azerbajdzsánból, Törökországból továbbra is érkező vezetékes gázt – idén 445,8 milliárd köbméter volt, melynek durván fele, 210,7 milliárd köbméter volt LNG. A kontinens LNG-feldolgozó kapacitása eközben már most 335,9 milliárd köbméterre rúg, s 2030-ig 22,1 milliárd euró befektetésével 406,1 milliárd köbméterre bővítjük – miközben a kontinens addigra az előrejelzések szerint négyszázmilliárd köbméternél kevesebb gázt fog fogyasztani összesen, s ez minden valószínűség szerint akkor sem csak LNG-ből fog állni.

Borítókép: LNG gázt szállító teherhajó (Fotó: Clement Mahoudeau)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.