Botrányos adatok: kiderült, mennyi pénzt pazarolt el Brüsszel

A munkavállalói juttatásokban és más utalásoknál is hibákra derült fény a költségvetési jelentés alapján.

2023. 10. 05. 10:44
null
Frankfurt, 2016. július 5. Az új ötveneurós bankjegy az Európai Központi Bank, az ECB frankfurti székházában tartott bemutatón 2016. július 5-én. (MTI/EPA/Frank Rumpenhorst) Fotó: FRANK RUMPENHORST
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Számvevőszék 2022. évi jelentéséből kiderült, hogy az uniós költségvetés 4,2 százalékában találtak szabálytalanságokat, ami a számítások szerint 8,2 milliárd eurónak felel meg. 2021-ben ez összesen három százalék volt, tehát azóta jelentősen növekedett a büdzsével kapcsolatban felfedezett hibák aránya – áll a jelentésben, amelyet a Mathias Corvinus Collegium új ágának, az MCC Brüsszelnek az elemzői fedtek fel.

A számvevőszék az a szerv, amely ellenőrzi az EU bevételeit és kiadásait, hogy felmérje, az uniós forrásokat helyesen szerezték-e be, helyesen költötték-e el, megfelelő-e a költséghatékonyság és az elszámolás. Minden tagállam egy-egy tagot jelöl a számvevőszékbe.

Az uniós szerv évente ötszáz oldalas jelentést készít az előző évi elszámolásról. Megvizsgálják az uniós tranzakciók egy részét, ellenőrzik, hogy vannak-e hibák, elhibázott kiadások vagy csalás, és általános észrevételeket tesznek az uniós kiadások jogszerűségével kapcsolatban. 

A jelentés beszámol rendszerszintű, illetve konkrét eseti hibákról is. Rendszerszintű hiba például, hogy a nyugdíjak folyósításának ellenőrzése továbbra is hatalmas fekete lyukat képez az EU pénzügyeiben: „Az EU mérlege 2022 végén 80,6 milliárd eurós nyugdíj- és egyéb munkavállalói juttatásokkal kapcsolatos kötelezettséget tartalmaz”.

Ám a brüsszeli tisztségviselők „munkavállalói juttatásainál” is nehezebben elszámoltathatók azok az esetek, amikor az EU pénzt utal át egy nem uniós ország kormányának (összesen 1,7 milliárd eurót), hiszen nem tudja felmérni, hogy a pénzt megfelelően használták-e fel. 

Ez vezet el az eseti hibákhoz a jelentésben, amelyek többek között ilyen példákból állnak:

  • 706 000 euró a Bizottság DG Home szervezeti egységének nem támogatható személyzeti költségekre és nem támogatható számítógépvásárlásra
  • 17 millió euró Elefántcsontparton egy iskolai felszerelési projektre. Amikor a vizsgálószervek a helyszínre mentek, a felszereléseket használaton kívül, még mindig a raktárban találták vagy eltűntnek nyilvánították
  • 2,8 millió euró Madagaszkáron egy olyan uniós projektre, amely nem érte el a kitűzött célokat
  • 1,4 millió euró Beninnek, ahol az engedélyezésre jogosult tisztviselő megsértette a közbeszerzési szabályokat
  • Olaszországban egy gazda olyan citromfákra kapott uniós mezőgazdasági kifizetéseket, amelyek nem is léteztek.

 

Borítókép: Az új ötveneurós bankjegy az Európai Központi Bank, az ECB frankfurti székházában tartott bemutatón 2016. július 5-én. (MTI/EPA/Frank Rumpenhorst)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.