Deutsch Tamás: Minden korábbinál több és nagyobb összegeket érintő szabálytalanságok Brüsszelben

A helyzet egyre rosszabb, a múlt év végi brüsszeli korrupciós botrány csak a jéghegy csúcsa Deutsch Tamás, a Fidesz delegációvezetője szerint.

2023. 10. 05. 16:47
DEUTSCH Tamás
Budapest, 2021. szeptember 23. Deutsch Tamás (Fidesz) európai parlamenti (EP-) képviselõ a Covid-árvák megsegítéséért tartott adománygyûjtõ jótékonysági esten a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban, Budapesten 2021. szeptember 23-án. A divatbemutatón a ruhakollekciók licitálásából befolyó teljes összeget a Regõczi István Alapítvány számára utalják át. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök reggel volt a Költségvetési Ellenőrző Bizottság terítékén az Európai Számvevőszék 2022-es jelentése, amelyben megvizsgálják az uniós tranzakciók egy részét, ellenőrzik, hogy vannak-e hibák, elhibázott kiadások vagy csalás, és általános észrevételeket tesznek az uniós kiadások jogszerűségével kapcsolatban. A jelentésből kiderült, hogy a tavalyinál is nagyobb mértékben, 4,2 százalékkal több szabálytalanságot találtak, ami számítások szerint 8,2 milliárd eurónak felel meg.

Lapunk megkeresésére Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője véleményezte a jelentést.

– Az Európai Számvevőszék éves jelentése egészen megdöbbentő képet mutat a brüsszeli korrupcióról. 

A 2022-es uniós költségvetés végrehajtásának ellenőrzése során minden korábbinál több és nagyobb összegeket érintő szabálytalanságokat tárt fel az Európai Számvevőszék. A jelentés egyértelművé teszi, hogy mindent elborít a brüsszeli korrupció

– fogalmazott Deutsch Tamás. 

– Azt eddig is tudni lehetett, hogy a brüsszeli bürokrácia intézményeiben mindennaposak a visszaélések, a szabálytalanságok, és a helyzet egyre rosszabb. A hatékony ellenőrzés és az erőteljes fellépés hiányában a brüsszeli korrupció mindent behálóz és rendszerszintű a hatalommal való visszaélés. Az EU saját ellenőrző szerve által készített jelentés lesújtó képet fest a brüsszeli bürokrácia tevékenységéről. A jelentésből olyan csalások és rendszerszintű brüsszeli korrupciós mintázatok rajzolódnak ki, melyek egyértelműen mutatják, hogy a múlt év végi brüsszeli korrupciós botrány csak a jéghegy csúcsa – mondta lapunknak a politikus.

Nagyon elnéző hangnemben reagált viszont a Magyarországnak járó pénzek befagyasztásáért lobbizó Ujhelyi István EP-képviselő, aki úgy fogalmazott: „Miután a lehető legszélesebb transzparencia híve vagyok, ezért kiemelten fontosnak tartom az uniós közpénzek elköltésének és felhasználásának lehető legtisztább és legpontosabb megismerhetőségét. 

Egy akkora méretű büdzsében, mint az Európai Unió költségvetése, szinte automatikus, hogy vannak hibák, pontatlanságok vagy akár korrupcióval összefüggő esetek.

Az a kérdés mindig, hogy ezeket fel tudja-e tárni a rendszer maga, azokat hogyan kezeli és miként előzi meg, hogy elő ne forduljon hasonló” – mondta lapunknak a politikus. Megjegyezte, hogy szerinte „sajnos, ez utóbbiak a NER korrupt rendszerét működtető és azt törvényekkel megsegítő magyar kormány esetében nem mondhatóak el, hiszen az Orbán-rezsim alapvető mindennapi működéséhez tartozik a közérdekű adatok visszatartása, a visszaélések eltussolása, az uniós közpénzekhez való »sajátos« viszonyulás. A jelenlegi magyar kormány idején szinte minden évben rekordmértékű szabálytalanságokat tárnak fel az uniós pénzek felhasználása kapcsán az erre hivatott intézmények, az Európai Ügyészséget pedig egyértelmű, hogy épp a korrupció fenntarthatósága érdekében utasítja el a Fidesz.”

Az MCC Brüsszel szakemberei az Európai Számvevőszék által kiadott ötszáz oldalas jelentés feltárásában is jelentős szerepet vállaltak. Vezetőjük, Frank Füredi lapunknak elmondta, nem meglepő, hogy az EU úszik az adósságban. „A számvevőszék szerint az EU költségvetését elhibázott kiadások és hibák sújtják. A számvevőszék szerint a hibák »jelentősek és elterjedtek, és a revizorok nem tudnak elszámolni több mint 6 milliárd euróval.« 

Ha a revizorok ilyen elmarasztaló jelentést írnának egy vállalatról, akkor a vezérigazgató és az igazgatók lemondanának. 

Sajnos az EU intézményeiben nem léteznek ilyen tisztességes előírások, így a szervezet kiadásai feletti elszámoltathatóság hiánya továbbra is fennmarad.”

Borítókép: Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a Covid-árvák megsegítéséért tartott adománygyűjtő jótékonysági esten a Stefánia-palota – Honvéd Kulturális Központban. (MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.