Egyiptom inkább Európába küldené a gázai menekülteket

„Azt akarják, hogy elvigyünk egymillió embert? Nos, én Európába fogom őket küldeni. Maguk annyira törődnek az emberi jogokkal – hát vigyék őket!”

2023. 10. 18. 15:55
SZÍSZI, Abdel-Fattáh esz-; SCHOLZ, Olaf
Kairó, 2023. október 18. Olaf Scholz német kancellár (b) és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök sajtóértekezletet tart, miután megvitatták a gázai helyzet lecsillapítására teendõ egyiptomi erõfeszítéseket Kairóban 2023. október 18-án. MTI/EPA/DPA pool/Michael Kappeler Fotó: Michael Kappeler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben palesztinok százezrei hagyják el otthonaikat Gáza északi részén, és menekülnek a tengerparti övezet déli részére, Egyiptomban egyre nagyobb a riadalom, hogy a mélyülő humanitárius válság átterjed a határain. Az Egyesült Államok és más nyugati államok máris sürgetik Egyiptomot, amely Izraelen kívül az egyetlen olyan ország, amelynek közös határa van az ostromlott Gázával, hogy engedélyezze a külföldi útlevéllel rendelkező palesztinok számára a kijutást az övezetet átszelő rafahi átkelőn keresztül – írja a Financial Times.

A lap megjegyzi, Kairó azonban leginkább attól tart, hogy minél tovább húzódik Izrael offenzívája a Gázai övezet ellen, ami tovább mélyíti a palesztinok szenvedését, annál nagyobb nyomás nehezedik Egyiptomra, hogy befogadja a menekültek áradatát a Sínai-félszigetre, a ritkán lakott és száraz félszigetre, ahol a múltban már többször előfordult instabilitás.

Egyiptom üzenete a nyugati diplomatáknak egyértelmű volt: segélyt szállít Gázába, de ellenáll minden olyan nyomásnak, amely arra irányul, hogy nagyszámú palesztint fogadjon be. Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszter hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az erőszakos kitelepítés nem jelent megoldást a palesztin válságra.

Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő még keményebben fogalmazott európai kollégájának: 

Azt akarják, hogy elvigyünk egymillió embert? Nos, én Európába fogom őket küldeni. Maguk annyira törődnek az emberi jogokkal – hát vigyék őket!

Az egyiptomiak nagyon dühösek a rájuk nehezedő nyomás miatt, hogy fogadjanak be menekülteket – idézte fel a beszélgetést az európai tisztviselő a Financial Times beszámolója szerint.

Ez a feszültség érezhető volt Olaf Scholz német kancellár egyiptomi látogatása során is, ahol Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel találkozott. A megbeszélést követően az izraeli–palesztin háború kapcsán a kancellár leszögezte:

Számunkra egyértelmű: a palesztinok nem a Hamász, és a Hamásznak nincs joga a palesztinok nevében beszélni.

Scholz szerint Németország Egyiptommal együttműködik annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsák a humanitárius hozzáférést a Gázai övezethez. Különösen a rafahi határátkelő, az Egyiptomból a Gázai övezetbe vezető egyetlen átkelőhely van a figyelem középpontjában. A határ jelenleg le van zárva, így több tonna segélyt nem lehet eljuttatni a Gázai övezet szenvedő lakosságához. A német kancellár arról biztosított, hogy nem hagyják cserben a helyieket. Leszögezte egyúttal azt is, hogy  a lehető leghatározottabban elítéli a militáns iszlamista Hamász Izrael elleni nagyszabású támadását.

Scholz és Esz-Szíszi aggodalmukat fejezték ki az Izrael és a Hamász közötti háború kiterjedése miatt, például ha a síita Hezbollah milícia Libanonból támadja Izraelt, és a térség más országai is beavatkoznak. Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter például az „Ellenállás tengelyének” megelőző akciójával fenyegette meg Izraelt. Az Ellenállás tengelye kifejezés az Iránhoz közel álló, Izraellel szemben ellenséges palesztin, libanoni, szíriai és más mozgalmakat jelenti.

A Gázából Egyiptomba való kitelepítés (...) nem megvalósítható, és figyelmeztetünk az ezzel járó kockázatokra. Ebben az esetben a Sínai-félsziget a palesztin fegyveresek Izrael elleni támadásainak kiindulópontjává válhatna, amiért aztán Egyiptomot lehetne felelőssé tenni.

– jelentette ki Al-Szíszi, aki szerint ha felmerülne a palesztinok kiűzésének gondolata, akkor ott van a Negev-sivatag Izraelben, mint menedék.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (b) és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök sajtóértekezletet tart, miután megvitatták a gázai helyzet lecsillapítására teendő egyiptomi erőfeszítéseket Kairóban 2023. október 18-án (Fotó: MTI/EPA/DPA pool/Michael Kappeler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.