Emmanuel Macron: Harcolunk és mindig harcolni fogunk, hogy senki se féljen a földünkön

Az elnök bejelentette a terrortámadás tizenharmadik francia áldozatát.

2023. 10. 12. 20:52
MACRON, Emmanuel
Róma, 2023. szeptember 26. Emmanuel Macron francia államfõ érkezik Giorgio Napolitano egykori olasz államfõ gyászszertartására a parlamenti alsóház épületébe Rómában 2023. szeptember 26-án. A volt elnök szeptember 22-én, 98 éves korában hunyt el Rómában. Az Olasz Kommunista Pártot korábban vezetõ Napolitano az elsõ olasz politikus, aki kétszer töltötte be az elnöki tisztséget, 2006 és 2015 között. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön délben fogadta a parlamenti pártok vezetőit, hogy megvitassák az„Izraelben elkövetett terrorcselekményeket követő helyzetet. Az elnök este az Élysée-palotából jelentkezett be, és rövid televíziós beszédet mondott.

A francia külügyminisztérium által csütörtök délben adott jelentés szerint tizenkét francia halt meg a Hamász támadásaiban, és a hatóságok jelenleg 17 honfitársukról tudnak, „akiknek eltűnése nagyon aggasztónak számít”, és akikről továbbra sem kaptak hírt. Az Élisabeth Borne által előző nap adott tájékoztatás szerint az eltűntek között több gyermek is van, akiket valószínűleg elraboltak.

A franciák 68 százaléka úgy véli, hogy ez a konfliktus feszültséghez vezethet Franciaországban 

− derül ki az Elabe felméréséből, amelyet a BFMTV-nek készítettek.

A kormány cselekedetei is arra utalnak, hogy tisztában vannak a franciák aggodalmaival, sőt bizonyos mértékig feltételezhető, hogy osztják is azokat, mivel az elmúlt héten a miniszterek is magas fokozatba kapcsoltak. Gérald Darmanin francia belügyminiszter megerősítette a biztonságot az imahelyek és a zsidó oktatási intézmények közelében, és követelte az antiszemita cselekmények külföldi elkövetőinek „azonnali kiutasítását”. Gabriel Attal francia oktatási miniszter megígérte, hogy hajthatatlan abban, hogy garantálja a biztonságot és nyugalmat. Éric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter pedig aláírt egy körlevelet, amelyben felszólította a bíróságokat, hogy legyenek határozottak a terrorizmussal szemben. 

Az aggodalomra az is okot adhat, hogy Franciaországban van a legnagyobb, 500 000 főt számláló zsidó közösség Európában. A Hamász alapítója pedig a harag napjára hívja a világ összes muszlimját péntekre.

Ilyen körülmények ismeretében szólalt fel tehát Macron, aki a Mes cher compatriotes! (Kedves honfitársaim) megszólítással kezdte beszédét. 

Mint mondta, Izraelt megtámadták, de ez nem egy háború Izrael és Palesztina között. „Ez egy háború a terroristák és egy demokratikus értékeket képviselő állam között.” Mint mondta, 

a tartós béke feltételei ismertek: garanciák Izrael biztonságára és egy állam a palesztinok számára.

„Osztozunk Izrael gyászában”, fogalmazott az elnök, majd bejelentette a terrortámadás 13. francia áldozatát és egyben részvétét nyilvánította az áldozatul esett honfitársak hozzátartozóinak. Elmondta, hogy a nizzai mészárlás óta ennyi francia nem esett terrortámadás áldozatává.

Franciaország soha nem hagyja cserben a gyermekeit

– emelte ki. 

Ebben az esetben Emmanuel Macron szerint nincs helye az „igen, de” narratívának, és mindent meg akar tenni a Hamász túszainak kiszabadításáért. Megálljt parancsolt az antiszemitizmusnak, elmondta, hogy kíméletlen lesz minden gyűlöletkeltővel, és a nép kötelessége most, hogy egységes maradjon. A zsidó közösséghez szólva kiemelte, „a köztársaság ott lesz, hogy megvédjen titeket, és kíméletlen lesz minden gyűlöletkeltővel”.

„Harcolunk és mindig harcolni fogunk, hogy senki se féljen a földünkön” – jelentette ki a köztársasági elnök. „Maradjunk egységesek, hogy a béke és a biztonság üzenetét vigyük a Közel-Keletre

– fogalmazott. 

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő (MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.