Így avatkoztak be külföldről a lengyel választásokba: a Gyurcsány–Bajnai-féle kör támogatásai és adatgyűjtése (4. rész)

Minden pénzügyi, politikai és médiatámogatást megkapott a lengyel balliberális oldal külföldről, ami szükséges volt ahhoz, hogy többséget szerezzenek a múlt vasárnap lezajlott voksoláson. Cikksorozatunk utolsó, negyedik részében a Gyurcsány–Bajnai-kör, kiemelten az Action for Democracy és Dessewffy Tibor lengyelországi beavatkozását tárjuk fel.

2023. 10. 26. 5:51
Korányi Dávid; Bajnai Gordon
Washington, 2009. december 4. Bajnai Gordon miniszterelnök Korányi Dávid kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral (b) sétál a Capitolium előtt sajtótájékoztatója után washingtoni látogatása második napján, 2009. december 3-án. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros-féle médiavásárlás és NGO-finanszírozás, az uniós pénzek megvonása és politikusi nyomásgyakorlások, az Action for Democracy beavatkozása – mindezek együtt segítették a lengyel balliberális oldalt a vasárnapi választások előtt. Magyar szemmel nézve, a 2022-es magyarországi választásokhoz képest is komoly külföldi erők mozdultak meg a lengyelországi kormányváltás érdekében.  

A tét nagy volt: az Európai Egyesült Államok irányába való további elmozdulás, a kötelező migránskvóta bevezetésének elfogadása, illetve Ukrajna ellátása pénzzel és fegyverekkel. 

A lengyel választásokat meghatározó külföldi befolyásolás komoly tanulságokkal szolgál a magyar nemzeti önrendelkezés szempontjából is. Cikksorozatunk utolsó, negyedik részében a Gyurcsány–Bajnai-kör, kiemelten az Action for Democracy és Dessewffy Tibor lengyelországi beavatkozását tárjuk fel. 

Előbbi a Karácsony Gergely volt főtanácsadójához, Korányi Dávidhoz kötött szervezet ugyanis támogatást nyújtott olyan lengyel csoportoknak, amelyek a mostani választási kampányban is aktívan részt vesznek. A Sieci nevű hetilap többször foglalkozott az Action for Democracy lengyelországi aktivitásával, és azzal, hogy az általuk támogatott jogi személyek között tizenkét lengyel is található.  

Ezek jórészt a jelenlegi kampányban is aktívak voltak, illetve az elmúlt években is rendre szerveztek kormányellenes demonstrációkat. Az Action for Democracy egyébként a honlapján is felsorolja az általa támogatott tizenkét lengyelországi csoportot. 

Az Akcja Demokracja (Demokratikus Akció) szerintük arra kapott pénzt tőlük, hogy „szélesítse az állampolgári bevonódást és ösztönözze a demokratikus részvételt”. A Fundacja Inicjatywa Wschód (Keleti Kezdeményezés Alapítvány) a klímapolitikában kapott felvilágosító jellegű feladatot, és azért is pénzelték őket, hogy elősegítsék a fiatal lengyel nők demokratikus eljárásokban való részvételét. Hasonló okra hivatkozva finanszírozták külföldről az Ogólnopolski Strajk Kobiet (Nők Országos Sztrájkja) nevű alapítványt is. 

A Fundacja Liberté! (Szabadság Alapítvány) kimondottan arra kapott pénzt Korányiéktól, „hogy Fordulópont nevű kampányával mobilizálja a lengyel állampolgárokat a 2023-as parlamenti választáson való részvételre”. Gyakorlatilag ugyanezért pénzelték külföldről az „Odważysz Się” („Mersz”) nevű csoportot is. 

Külön csapat intézte a fiatalok mobilizálását, nyilván a balliberális oldal érdekében. A Stowarzyszenie 61 (61 Egyesület) egyértelműen a fiatalok közösségi médián keresztül történő „informálását és mozgósítását” segítette elő a Korányi-féle adományból. 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Dessewffy Tibor szociológus a Demos Magyarország Alapítvány Progresszív politika a XXI. században című rendezvényén egy budapesti szállodában. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ahogy Magyarországon, úgy itt is egy külön jogi egységet, a Lubelski Ośrodek Samopomocy (Lublini Önsegítő Központ) nevű NGO-t hizlalták fel pénzzel azért, hogy a választások szabályos, átlátható és fair lebonyolítását ellenőrizze.  

A PolskieRadio24.pl cikkében idézték Korányi Dávidot, akit az Action for Democracy elnökeként mutattak be: „az Action for Democracy büszke arra, hogy támogathat olyan, párton kívül álló NGO-kat, amelyek a lengyelek nehezen kiharcolt szabadságának védelméért szállnak síkra […] az ő hangjuk kulcsfontosságú lesz a lengyel és közép-európai demokrácia megerősítésének e történelmi pillanatában.” 

Látható tehát, hogy Korányiék nem tagadták, hanem – különböző általános leírásokkal ugyan, de – elismerték beavatkozási szándékukat. Ezzel együtt, ahogy Magyarországon, úgy Lengyelországban sem lehet tudni, hogy kik és egyenként pontosan mennyi pénzzel támogatták meg külföldről az egyértelműen kampányszereplőként működő balliberális szervezeteket.  

Lengyelországban mindemellett „Do:łącz” néven vannak jelen Dessewffy Tiborék, tehát a Bajnai Gordonhoz és Gyurcsány Ferenchez köthető DatAdat-kör is. Ahogy arról a lengyel közszolgálati média, a TVPN 2023 júniusában Magyar találmány a lengyelországi választásokra? Egy titokzatos cég Észtországból és Soros agytrösztje című írásában beszámolt, hazánkhoz hasonlóan ott is az adatgyűjtés volt a csapat fő profilja. 

A lengyel írás szerint az Orlen (a nagy nemzeti olajcég – a szerk.) bojkottálására, az abortuszszabályok liberalizálására, a transzszexualizmus népszerűsítésére és a húsfogyasztás korlátozására szólított fel egy „Do:Łącz” nevű szervezet, amely 2023 márciusában kezdte meg működését Lengyelországban. A cikk szerint a projektért egy titokzatos, Észtországban bejegyzett cég a felelős, amely adatgyűjtéssel, elemzéssel és szavazói profilalkotással foglalkozik. A cég tulajdonosa az a Dessewffy Tibor, aki „a magyar ellenzéki kapcsolatairól és a milliárdos Soros Györgyről ismert”.  

„Eleged van a jelenlegi kormányból? Kapcsolódj” – szólt a tavalyi magyar választásról már ismert, nem túl szofisztikált stílusú balliberális felhívás. Dessewffyék olyan szervezetekkel működtek együtt a lengyel közmédia  szerint, mint az abortuszpárti Women's Strike, a transzszexualitást és az LMBT-közösséget népszerűsítő Transition nevű weboldal, valamint a már említett Wschód nevezetű szervezet, amelyet ugye Korányiék is pénzeltek, és amely az Orlen támadását végezte. A Gyurcsány-tanácsadóféle projekt egyértelműen a balliberális oldalt segítette, és a kormánypártokat támadta a lengyel kampányban.  

Emlékezetes, hogy a magyar kampányban is aktív volt Dessewffy. Médiaprojektje, az Erősítő magát egy korszakalkotó oldalként írta le, azzal a céllal, hogy egyes cikkek, témák minél több emberhez eljussanak. Az oldalról keveset lehet tudni, üzemeltetője az Amplify App, amely egyben az adatkezelő is. Érdekesség, hogy a cég székhelye az észt fővárosban, Tallinnban található. Ez a cím megegyezik a DatAdat OÜ nevű vállalkozás székhelyével. Ugyanez az Amplify App tűnt fel az említett „Do:Łącz” nevű portál adatkezelői nyilatkozatában is. 

Egy másik lengyelországi cikk, amely a wpolityce.pl nevű portálon jelent meg, nem mulasztotta el megjegyezni, hogy Dessewffy a Soros György és fia által finanszírozott ECFR nevű szervezet tagja. „Érdekes módon magában a testületben is helyet kapott Danuta Hübner és Radosław Sikorski, a PO európai parlamenti képviselői, Rafał Trzaskowski Varsó polgármestere, valamint a Báthory Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, Edwin Bendyk és a Stratégia 2050 Intézet igazgatója, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz” – írta a lengyel jobboldali portál. 

Borítókép: Bajnai Gordon miniszterelnök Korányi Dávid kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral sétál a Capitolium előtt sajtótájékoztatója után washingtoni látogatása második napján, 2009. december 3-án (Fotó: MTI/Beliczay László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.