Kijev azt állítja, néhány hónap alatt leszámol a korrupcióval

Brüsszelbe látogatott Ukrajna főügyésze, Andrij Kosztyin, hogy egy az EU, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által közösen felállított háborús bűnöket vizsgáló testület elindítása alkalmából magas rangú uniós tisztviselőkkel, köztük Didier Reynders igazságügyi biztossal találkozzon. Szinte bizonyos azonban, hogy Reyndersszel nem csupán a háborús bűnök kerültek szóba, hiszen várhatóan novemberben teszi közzé az EU az országjelentését a csatlakozásra váró államokról, köztük Ukrajnáról.

2023. 10. 20. 10:37
A brüsszeli döntéshozók nem Európa érdekeit tartják szem előtt
Brüsszel, 2023. március 21. Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület elõtt Brüsszelben 2023. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márpedig az ukrán csatlakozással kapcsolatban az egyik legtöbbet hangoztatott aggály – a jelenleg is tomboló háború mellett – az elképesztő mértékben elharapózott korrupció. Nemrégiben Olekszij Reznyikov védelmi miniszter kénytelen volt lemondani a minisztériumát megrázó korrupciós botrányok miatt. Néhány hónappal ezelőtt  pedig az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal és a Korrupcióellenes Különleges Ügyészi Hivatal bejelentette, hogy korrupciós ügyet tártak fel az ország legfelsőbb bíróságán. És ez csak néhány a számtalan eset közül.

Az Európai Bizottság korábbi elnöke, Jean-Claude Juncker nemrég egy, a német Augsburger Allgemeine lapnak adott interjújában totálisan korruptnak nevezte Ukrajnát, és óva intett az ország felvételétől az unióba.

Bárki, akinek bármi köze volt Ukrajnához, tudja, hogy ez egy olyan ország, amely a társadalom minden szintjén korrupt. Az erőfeszítései ellenére nem áll készen a csatlakozásra, masszív belső reformfolyamatokra van szüksége

− summázta a véleményét Juncker.

A Politico hírportál által megszellőztetett amerikai külügyminisztériumi jelentés is hasonlóan lesújtó képet fest az ukrán közállapotokról.

Kosztyin főügyész a portálnak nyilatkozva igyekezett más megvilágításba helyezni a szituációt. Szerinte nem a korrupció mértéke növekedett, csupán láthatóbbá vált, éppen a hatóságok korrupcióellenes erőfeszítései miatt. Egyesek pedig – célzott elsősorban az oroszokra – igyekeznek ezt a láthatóságot az ukránok és EU-csatlakozási törekvéseik ellen fordítani. A korrupció letörése Brüsszel egyik legfőbb követelménye Ukrajnával szemben a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. A főügyész ezzel kapcsolatban meglepően bátor kijelentést tett: szerinte néhány hónapon belül teljesíthetik az EU által előírt feladatokat.

Teljesen biztos vagyok abban, hogy a korrupcióellenes és bűnüldözési reformok minden [az EU által megkövetelt] eleme a következő hónapokban befejeződik

− szögezte le Andrij Kosztyin.

Ukrajnában nemrég új korrupcióellenes törvényt fogadtak el, amely a hazaárulással emeli egy szintre a korrupciós bűncselekményeket. Van azonban egy csavar: a törvény az eljárások felügyeletét a titkosszolgálat kezébe adja, amely viszont Volodimir Zelenszkij elnöknek jelent, így fennáll a politikai befolyásolás lehetősége. 

Valószínű tehát, hogy néhány hónapnál hosszabb időbe fog telni, mire Kijev meggyőzi Brüsszelt, hogy valóban képes megtisztítani a közéletet, és alkalmas a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

 

Borítókép: Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület előtt Brüsszelben (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.