Megkerülhetetlenné válhat az AfD Németországban

A német többségi pártok megfogadták, hogy „tűzfalat” húznak fel a jobboldali párt köré, de ez kezd leomlani.

2023. 10. 05. 21:49
null
Berlin, 2021. szeptember 26. A német Alternatíva Németországnak (AfD) párt zászlói a párt eredményváró rendezvénye előtt Berlinben a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án. MTI/EPA pool/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég egy újabb repedés jelent meg a gáton, amit a német pártok a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párttal szemben húztak fel. A kelet-németországi Türingia tartomány jobbközép törvényhozói ugyanis kismértékben csökkenteni akarták a helyi ingatlanadót, amit az általuk szélsőjobboldalinak bélyegzett AfD támogatásával tették.

A lépés szakított az évek óta tartó hagyománnyal, amelyben a többségi pártok megfogadták, hogy „Brandmauer”-t, azaz tűzfalat állítanak fel maguk és az AfD között, amely pártot a nácizmus örökségére éberen figyelő országban sokan a demokráciára leselkedő súlyos fenyegetésnek tekintenek. Ezen elképzelés szerint még a párt támogatásának elfogadása is legitimálná a szélsőjobboldali erőket, vagy szalonképessé, társadalmilag elfogadhatóvá tenné őket.

Így aztán, amikor a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti képviselői az AfD szavazataival elfogadták az adócsökkentést, hatalmas felháborodást keltettek országszerte. 

Számomra egy tabu dőlt meg. Ez nemcsak azt mutatja, hogy megszűnt a tűzfal, hanem azt is, hogy nyílt együttműködés alakult ki

– mondta a szavazás után Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek egyik vezetője, aki Türingiából származik.

A többségi pártok, és különösen a CDU számára valószínűleg csak még bosszantóbbá válik az a kérdés, hogyan kezeljék a szélsőjobboldali radikálisok növekvő jelenlétét a kormányzati testületekben a szövetségi és tartományi parlamentektől a helyi tanácsokig.

Ez különösen igaz a kelet-németországi tartományokra, ahol az AfD jelenleg 28 százalék körüli eredménnyel vezet a felmérésekben. Jövőre a keleti tartományokban, Türingiában, Szászországban és Brandenburgban is parlamenti választásokat tartanak. A párt jelenleg mindhárom tartományban vezet.

Az AfD valószínűleg Bajorország és Hessen parlamentjében is növelni fogja jelenlétét a vasárnap tartandó választások után. Hessenben az AfD a legfrissebb felmérések szerint közel jár ahhoz, hogy megelőzze az Olaf Scholz vezette Szociáldemokrata Pártot (SPD).

A tűzfal már történelem – és Türingia csak a kezdet. Itt az ideje, hogy Németországban mindenhol reagáljunk a polgárok demokratikus akaratára

– írta Alice Weidel, az AfD pártvezetője a Twitteren.

A német konzervativizmus már eddig is a fasizmus kengyeltartója volt. Akkor is Türingiában kezdődött. Ahelyett, hogy ebből tanult volna, a CDU veszélyes útra lépett

 – mondta a szavazás után Janine Wissler, a Die Linke baloldali párt egyik vezetője. 

Borítókép:  A német Alternatíva Németországnak (AfD) párt zászlói. (Fotó: MTI/EPA pool/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.