Moszkva elárulta, meddig maradnak az orosz atomfegyverek Belaruszban

Irreális Oroszország és Belarusz közös döntésének felülvizsgálata, amíg az Egyesült Államok és a NATO fenntartja az Oroszország biztonságát szándékosan aláásó irányvonalat – mondta egy magas rangú orosz diplomata az ENSZ leszerelési bizottsága előtt.

Forrás: TASZSZ2023. 10. 06. 8:22
Military parade of the Russian army on Red Square in Moscow on May 9, 2023.
atomarzenál
Military parade of the Russian army on Red Square in Moscow on May 9, 2023. The long-range nuclear missile Jars. Victory Parade on Red Square. Russia's parade to celebrate victory over Nazi Germany. Photo: The Kremlin Moscow via (Photo by The Kremlin Moscow / The Kremlin Moscow / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP/Kremlin Moscow
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország és Belarusz közös döntéseinek felülvizsgálata a nukleáris szférában teljesen irreális anélkül, hogy az USA és a NATO elutasítaná a biztonságunkat szándékosan aláásó káros irányvonalukat, valamint az amerikai nukleáris fegyverek Európából való teljes kivonása és a vonatkozó infrastruktúra felszámolása nélkül

− mondta Konsztantyin Voroncov, az orosz külügyminisztérium fegyverzet-ellenőrzési osztályának igazgatóhelyettese az ENSZ-közgyűlés első (leszerelési) bizottsága előtt csütörtökön.

– Az orosz atomfegyverek Belaruszban való állomásoztatását nem szabad az ország atomfegyvermentes státusa megsértéseként értékelni – idézte Voroncov szavait a TASZSZ orosz hírügynökség.

Oroszország már korábban is világossá tette, hogy az atomfegyverek kivonásának feltétele, hogy az Egyesült Államok és a NATO véget vessen a Moszkvával és Minszkkel szembeni ellenséges politikájának.

Alekszej Poliscsuk, aki a Belarusszal, Moldovával és Ukrajnával fenntartott kapcsolatokért felelős főosztályt vezeti, a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott júliusi interjúban

szükséges intézkedésnek nevezte Oroszország azon döntését, hogy nukleáris fegyvereket állomásoztat Belaruszban, hogy ezzel Moszkva és Minszk biztonságát is megerősítse.

Poliscsuk elmondta, hogy Oroszország válaszul a NATO és Washington évek óta tartó destabilizáló nukleáris politikájára, valamint az európai biztonság kulcsfontosságú területein a közelmúltban bekövetkezett alapvető változásokra küldött atomfegyvereket Belaruszba.

A fegyvereket azonban potenciálisan vissza lehetne vonni, ha az Egyesült Államok és a NATO megfordítja destruktív irányvonalát, és kivonja az amerikai nukleáris arzenált Európából, valamint felszámolja az ehhez szükséges infrastruktúrát

– mondta Poliscsuk júliusban.

 

Borítókép: Az orosz hadsereg katonai parádéján egy nagy hatótávolságú nukleáris rakéta (Fotó: AFP/DPA/Kreml)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.