Román Schengen-kudarc: „Elakadt a lemez Bécsben”

A románok szerint a schengeni rendszer már nem működik, de Románia csatlakozásával biztonságosabbá válna a térség.

CIOLACU, Marcel
Bukarest, 2023. június 13. Marcel Ciolacu miniszterelnök-jelölt, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke érkezik a Klaus Iohannis román államfõvel tartandó sajtótájékoztatóra Bukarestben 2023. június 13-án, miután Iohannis kormányalakítással bízta meg Ciolacut. Nicolae Ciuca elõzõ miniszterelnök, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke egy nappal korábban mondott le a kormányfõi posztról a koalíciós egyezmény értelmében. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem foglalkozik az Európai Unió Bírósága azzal a keresettel, amelyben egy román európai parlamenti képviselő azt kérte: semmisítsék meg keresetét a Románia schengeni csatlakozását elutasító tavaly decemberi EU-határozatot. A luxemburgi székhelyű intézmény „nyilvánvalóan elfogadhatatlannak” ítélte meg a keresetet.

Eugen Tomac szerint az EU bel- és igazságügyi tanácsa visszaélt a hatalmával, amikor elutasította Románia schengeni csatlakozását, és emiatt támadta azt meg az uniós bíróságon. 

Romániában óriási felháborodást keltett, hogy Ausztria blokkolta a román tagságot. A bukaresti diplomácia legkiemeltebb célja a schengeni csatlakozás, s miután jövőre az EP-választásokon kívül helyhatósági, törvényhozási és elnökválasztást is tartanak Romániában, a kormány számára kényes kudarcot jelent a tagság elmaradása.

Elemzők szerint a bécsi akadályoztatás miatti  brüsszeli elutasítás az unióval kapcsolatos elutasító hangulatot erősíti, s elsősorban az ellenzéki – magyarellenes üzeneteket is megfogalmazó – Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) kedvez.  

Karl Nehammer osztrák kancellár legutóbb egy héttel ezelőtt jelentette ki: amíg a schengeni övezet belső reformját nem hajtják végre, lehetetlen a bővítése. Ez annyit jelent, hogy Románia nincs esélye az idei csatlakozásra. A bukaresti vezetés ennek ellenére kitartó a célt illetően. 

Létezik a schengeni övezet. Ameddig fel nem oszlik, Románia csatlakozni kíván hozzá, és ennek érdekében folytatjuk a tárgyalásokat

– mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök a bécsi álláspontra reagálva. 

Klaus Johannis múlt héten Brüsszelben azt mondta, „a schengeni rendszer már nem működik, de Románia csatlakozásával biztonságosabbá válna a térség”. Az osztrák nyilatkozatokkal a Maszol erdélyi hírportál által idézett román államfő azt mondta, Bécsben „kissé elakadt a lemez”, annak ellenére, hogy Románia nagyon jól teljesít az illegális migráció visszaszorítása terén. 

Hozzátette, jómaga és a kormány képviselői a továbbiakban is minden diplomáciai eszközt bevetnek, de „egyre furcsább” a két ország közötti párbeszéd, „Ausztria ugyanis minduntalan kijelenti, hogy nincs semmi problémája Romániával és Bulgáriával, mégis ellenzi a schengeni bővítést”.

Az ellenzéki AUR vezére, George Simion azt mondta, nem érti, miért volt szükség Románia schengeni „megalázására”, ha most tizenegy európai állam módosítani akarja az Európai Unió államai közötti szabad átjárási egyezményt.

Üzenjük Európának: nem mi vagyunk a szegény rokonok! Nem vagyunk másodrangú polgárok. A schengeni megalázásért, drágán fogunk fizetni

– fogalmazott Simion a pártja európai parlamenti választásokon induló jelöltjeinek bemutatásakor.

Borítókép: Marcel Ciolacu román miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.