Tízezrek tüntettek a baloldali amnesztiatörvény ellen Barcelonában

A tüntetők nem támogatják a szocialista kormányalakítást, ami csak akkor valósulhat meg, ha a párt teljesíti a katalán szeparatisták alkotmányellenes követeléseit.

2023. 10. 08. 19:44
Demonstration against the amnesty and the right to self-determination in Barcelona
SOCIAL-ISSUE/SPAIN Demonstration organized by the Spanish association Sociedad Civil Catalana against the amnesty and the right to self-determination for Catalonia, two requirements that Junts per Catalunya, chaired by Carles Puigdemont, requests to support the investiture of Pedro Sanchez as Spanish president, in Barcelona on 08th October 2023. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Joan Valls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezren tüntettek vasárnap Barcelonában a spanyol baloldal által tervezett amnesztiatörvény ellen. A városi rendőrség szerint ötvenezren, a szervezők szerint viszont legkevesebb háromszázezren vettek részt a rendezvényen, amin ott volt az összes jobboldali kulcsfigura, köztük Santiago Abascal, a Vox és Alberto Núnez Feijóo, a Néppárt (PP) elnöke, de felvonult a tüntetőkkel Madrid régió vezetője, Isabel Díaz Ayuso is.

A Katalán Civil Társadalom nevű szervezet azért hívta össze a tüntetést, hogy a spanyolok és a katalánok közösen fejezhessék ki egyet nem értésüket azokkal az alkotmányellenes lépésekkel, amelyekre a katalán függetlenségpártiak nyomására a szocialista párt (PSOE) készül a kormányalakítás érdekében.

A dél-európai országban júliusban előre hozott parlamenti választásokat tartottak. A konzervatív Néppárt győzött, de nem tudta megszerezni az országgyűlés többségének támogatását, ami előfeltétele volt annak, hogy kormányozhassa Spanyolországot. Alberto Núnez Feijóót így végül nem tudták miniszterelnökként beiktatni, melynek következtében a király a szocialista Pedro Sánchezt kérte fel arra, hogy kösse meg a megfelelő parlamenti szövetségeket és alakítson minél hamarabb kormányt Spanyolországban. Sánchez azonban szintén messze van a kongresszus többségének támogatásától. 

Ahhoz, hogy a kormányfői poszton maradhasson, a katalán szeparatistákkal kell megegyeznie. A republikánusok (ERC) és a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) viszont csak akkor szavaz rá igennel, ha a volt katalán elnök, Carles Puigdemont amnesztiát kap és nem vonják felelősségre azért, hogy 2017-ben kikiáltotta Katalónia elszakadását Spanyolországtól. Emellett a két párt azt is követeli Sáncheztől, hogy biztosítsa számukra a törvényes önrendelkezést.

A vasárnapi barcelonai tüntetés résztvevői közül többen összeolvasztották a spanyol és a katalán zászlót, jelezve ezzel, hogy az egységet támogatják.

Emellett olyan transzparenseket vittek magukkal, amelyeken olyan feliratok álltak, mint például 

„Nem az én nevemben: se amnesztia, se önrendelkezés”, „Sánchez, takarodj!”, „Éljen Spanyolország!” vagy „Puigdemont-t börtönbe!” Utóbbit a tömeg mindvégig hangosan skandálta is.

Az útvonal végén volt néhány feszült pillanat a tüntetők és a tiltakozást ellenzők között, ahol rendőrségi intézkedésre volt szükség, de erőszak szerencsére sehol sem történt. A Katalán Civil Társaság elnöke, Elda Mata beszédében alkotmányellenes aberrációnak minősítette azt, hogy a szocialista párt és legfőbb szövetségese, a szélsőbaloldali Sumar meg akarja adni az amnesztiát Puigdemont-nak politikai szívességért cserébe. Arra szólította fel a pártokat, hogy helyezzék inkább előtérbe az állami egyezményeket és a jogállamiság tiszteletben tartását.

A Néppárt elnöke, Feijóo sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szocialista párt üzletet köt az amensztiáról hét kongresszusi szavazatért cserébe. Kiemelte, hogy a Néppárt elkötelezett a szabad és egyenlő állampolgárok társadalma mellett, amiben senki sem áll senki felett – utalt ezzel arra, hogy Puigdemont hiába követett el bűnt, végül másokkal ellentétben ő nem kapja meg méltó büntetését. Úgy fogalmazott: 

Mi vagyunk a túlnyomó többség, akik nem fogadják el az ilyen típusú üzleteket. Sem Katalónia méltósága, sem a kormányelnökség nem eladó.

Mindeközben a Vox vezetője, Santiago Abascal az esetleges amnesztiát az alkotmány és a becsületes emberek elleni agressziónak minősítette, majd ismét közölte, hogy Sánchez puccsot hajt végre Spanyolország ellen. 

Felix Bolanos, az ügyvivő szocialista kormány elnökségi minisztere az X-en (volt Twitter) reagált a tüntetésre. Szerinte vasárnap a konfrontációt pártoló politikai formációk vonultak fel Barcelonában, akik teljes hozzá nem értéssel kezelték a katalóniai helyzetet, melynek katasztrofális öröksége lett, miközben ők mindig is a párbeszéd, az együttélés és az alkotmány mellett voltak.

Hasonlóan reagált a katalán elnök, Pere Aragonés is, aki Feijóo, Ayuso és Abascal kudarcának nevezte a demonstrációt, és kijelentette, hogy az amnesztia végül sikeres lesz. Végül kiemelte, hogy Katalónia a szabad jövőjére és önrendelkezésére összpontosít.

Közben Pedro Sánchez pénteken merte először kimondani az amnesztia szót, amit eddig rendszerint a nagylelkűség kifejezéssel helyettesített. Közölte, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy megpróbálják leküzdeni azt a helyzetet, amit a spanyol demokrácia történetének egyik legsúlyosabb területi válsága, egyben Katalónia 2017-es alkotmányellenes elszakadása eredményezett. Azt is hozzátette, hogy a szocialista párt még nem tett javaslatot az amnesztiatörvényre (szövetségese, a Sumar már igen), de ha ez megtörténik, az mindenki számára átlátható lesz.

Borítókép: A Spanyolországban szervezett tüntetés az amnesztia és a katalán önrendelkezési jog ellen, amely két olyan követelés, amelyet a Carles Puigdemont által elnökölt Junts per Catalunya kér Pedro Sanchez spanyol elnöki beiktatásának támogatására, Barcelonában, 2023. október 08-án. (Fotó: Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.