Újra fellángolhat az antiszemitizmus Európában?

Egyre több baloldali párt nem hajlandó elítélni a Hamász által Izrael ellen indított háborút.

2023. 10. 10. 14:55
null
London, 2023. október 9. A palesztinok mellett tüntetõ emberek Londonban 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 800 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 500, a sebesülteké meghaladja a háromezret. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat hajtott végre a libanoni határnál is. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth Fotó: Kirsty Wigglesworth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra bírálják az európai baloldali pártokat, amiért a Hamász hétvégi, Izrael elleni támadására adott válaszaikban nem ítélték el a gázai terrorcsoport támadását, hanem Izraelt hibáztatták a kialakult helyzetért.

Az Izraelben és Palesztinában uralkodó erőszakos és halálos helyzet a megszállás és az apartheid gyümölcse. A konfliktus befejezésének egyetlen módja az, hogy véget vetünk Izrael büntetlenségének és tiszteletben tartjuk a palesztinok önrendelkezési jogát

– jelentette ki a spanyol radikális baloldali Podemos párt, amely a baloldali Sumar vezette kormánykoalíció tagja.

A civilek megtámadása a humanitárius jogról szóló genfi megállapodások megsértése, akár a Hamászról, akár Izraelről beszélünk

– mondta hétfőn Ernest Urtasun, a párt szóvivője, noha nyíltan csak a Hamász volt az, amely civileket vett célba. A fegyveresek 260 embert mészároltak le egy zenei fesztiválon, további több száz embert megöltek, és még többeket elraboltak. A határ menti településeken pedig házról házra járva gyilkolták meg az izraeli állampolgárokat.

Franciaországban a szélsőbaloldali La France Insoumise (LFI) pártot relativizmussal vádolták az Izraelben több mint kilencszáz ember, többségében civilek halálát okozó támadásra adott válasza miatt. Szombaton az LFI törvényhozói a palesztin erők fegyveres offenzívájáról beszéltek, amelyet az izraeli megszálló politika miatt hajtanak végre a palesztinok. 

Nem lehet relativizmusról beszélni

– mondta Olivier Faure, a balközép PS (szocialisták) párt vezetője, megvédve a szélsőbaloldali csoportot.

Görögország volt pénzügyminisztere, Yanis Varoufakisz a világ legnagyobb szabadtéri börtönének nevezte Gázát, Izraelt pedig apartheid államnak titulálta.

Az apartheid, akár Dél-Afrikában, akár Palesztinában vagy Izraelben gyakorolják, mindig erőszakot fog szülni, mert ez egy erőszakos, embergyűlölő rendszer

– mondta a politikus az X-en közzétett interjúban.

A görög kommunista párt pedig hétfőn kijelentette, hogy a palesztinoknak joguk van harcolni a hosszú távú megszállásuk ellen.

Az erőszak eszkalálódását Palesztina megszállásának krónikus bűne alakította ki, amelyet az Egyesült Államok és az EU támogat

– írta a párt a Rizospastis című napilapban.

Nagy-Britanniában a jelenleg ellenzékben lévő Munkáspárt a centrista Keir Starmer vezetésével terrortámadásnak nevezte a Hamász Izrael elleni támadását, de a párt éves konferenciáján még mindig voltak olyanok, akik szimpatizáltak a palesztinok ügyével.

A Munkáspárt volt vezetője, Jeremy Corbyn kijelentette, hogy nem támogat semmilyen támadást, de igyekezett elkerülni a Hamász közvetlen bírálatát, amelyet egykor baráti csoportként jellemzett.

Az ír nacionalista Sinn Fein párt, az észak-írországi tartományi gyűlés legnagyobb pártjának ifjúsági szárnya és több tag is felháborodást keltett, miután palesztinbarát üzeneteket tettek közzé a közösségi médiában.

A Sinn Fein, a félkatonai IRA egykori politikai szárnya a felmérések szerint az Ír Köztársaság legnagyobb pártjává válhat a 2025–ös választásokra. Az IRA az 1998-as békeszerződésig harcolt a brit uralom ellen Észak-Írországban, és szoros kapcsolatot tartott fenn a palesztin terroristákkal.

Miután egy hatalmas palesztin zászlót helyeztek el egy Belfast fölé magasodó domboldalon, Gerry Adams, a Sinn Fein korábbi vezetője az X-en azt írta,

A hegy beszél! Szabad Palesztinát!

Mary Lou McDonald, a Sinn Fein elnöke hétfőn egyenesen Izraelre támadt, és a nemzetközi jog megszegésével vádolta meg az országot. 

Az igazság az, hogy az izraeli állam évtizedek óta megsérti a nemzetközi jogot a kollektív büntetéssel, a földek elkobzásával, az apartheid rendszer bevezetésével, megtagadva a palesztin néptől az önrendelkezéshez való abszolút törvényes jogát

Borítókép: A palesztinok mellett tüntető emberek Londonban. (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.