A brüsszeli jogszabálygyár ellehetetleníti a nemzetközi kereskedelmet

A gazdák védelme érdekében az európai kikötőket meg kell erősíteni.

2023. 11. 29. 13:11
VON DER LEYEN, Ursula
Berlin, 2023. november 20. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) résztvevõkkel beszélget a G20 és 13 afrikai ország állam- és kormányfõinek részvételével tartott, G20 Compact With Africa elnevezésû befektetési konferencián a berlini kancellária hivatalban 2023. november 20-án. A G20-országcsoport és az afrikai országok közötti partnerségi programot 2017. július elején indították el a G20 hamburgi csúcstalálkozóján az Európával való szorosabb gazdasági együttmûködés létrehozása céljából. Az Afrikai Unió 2023 szeptemberében csatlakozott a 19 legnagyobb gazdaság, valamint az Európai Unió alkotta G20-as országcsoporthoz. Az Afrikai Uniónak 55 tagállama van, köztük a vitatott nemzetközi státuszú Nyugat-Szahara. A szervezet ezzel mintegy 1,4 milliárd ember érdekeit képviseli. MTI/EPA/Getty Images pool/Sean Gallup Fotó: Sean Gallup
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Szakbizottság (INTA) keddi ülésén beszámolt az uniós kereskedelempolitika helyzetéről. A kilátások nem túl biztatóak, vélekedik Győri Enikő fideszes EP-képviselő, aki a vita kapcsán elmondta: 

A bizottságnak jelen mandátum során nem sikerült szabadkereskedelmi megállapodások által jelentős piacrajutási lehetőséget biztosítani az európai vállalatok számára. Sőt, olyan szabályokat dolgozott ki, amelyek inkább ellehetetlenítik a kereskedelmet. Ilyen a vállalati jelentéstételi kötelezettség, a kötelező uniós magatartási kódex, illetve az erdőirtás elleni rendelet is. Ez utóbbi miatt sajtóhírek szerint több százezer tonnányi kakaót és kávét fenyeget megsemmisítés, mert azok nem felelnek meg a jogszabálynak.

Győri Enikő szerint ideje lenne kiigazítani, amit az elmúlt években elrontott Brüsszel. – Nem kell több terhet és áremelkedést eredményező uniós szabály. A feladatunk, hogy megkönnyítsük a kereskedelmet, vállalatbaráttá formáljuk a gazdasági környezetet és ezáltal munkahelyeket teremtsünk. Ezt segítené, ha sikerülne véglegesíteni a Chilével, Mexikóval és a Mercosur-országokkal kitárgyalt megállapodásokat – tette hozzá.

A képviselő felszólalásában kijelentette, többet vár a bizottságtól a keleti tagállamokat elárasztó ukrán gabona ügyében is: 

Máig nem született olyan uniós megoldás a problémára, amely segítené a gazdáinkat. Ezért Magyarország, Lengyelország és Szlovákia továbbra is egyoldalú importtilalmat tart fenn.

– fogalmazott. Győri Enikő a gazdák védelme érdekében javasolta az európai kikötők megerősítését. Ezáltal tehermentesítenék a szárazföldi útvonalakat, hogy az ukrán gabona eljuthasson a rászoruló harmadik országokba. A magyar politikus javaslatát a szakbizottság a mai szavazásán beemelte az európai kikötőkről szóló véleményébe.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Sean Gallup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.