Edina 2024. február 26.
logo

A brüsszeli jogszabálygyár ellehetetleníti a nemzetközi kereskedelmet

Magyar Nemzet
2023.11.29. 13:11
A brüsszeli jogszabálygyár ellehetetleníti a nemzetközi kereskedelmet

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Szakbizottság (INTA) keddi ülésén beszámolt az uniós kereskedelempolitika helyzetéről. A kilátások nem túl biztatóak, vélekedik Győri Enikő fideszes EP-képviselő, aki a vita kapcsán elmondta: 

A bizottságnak jelen mandátum során nem sikerült szabadkereskedelmi megállapodások által jelentős piacrajutási lehetőséget biztosítani az európai vállalatok számára. Sőt, olyan szabályokat dolgozott ki, amelyek inkább ellehetetlenítik a kereskedelmet. Ilyen a vállalati jelentéstételi kötelezettség, a kötelező uniós magatartási kódex, illetve az erdőirtás elleni rendelet is. Ez utóbbi miatt sajtóhírek szerint több százezer tonnányi kakaót és kávét fenyeget megsemmisítés, mert azok nem felelnek meg a jogszabálynak.

Győri Enikő szerint ideje lenne kiigazítani, amit az elmúlt években elrontott Brüsszel. – Nem kell több terhet és áremelkedést eredményező uniós szabály. A feladatunk, hogy megkönnyítsük a kereskedelmet, vállalatbaráttá formáljuk a gazdasági környezetet és ezáltal munkahelyeket teremtsünk. Ezt segítené, ha sikerülne véglegesíteni a Chilével, Mexikóval és a Mercosur-országokkal kitárgyalt megállapodásokat – tette hozzá.

A képviselő felszólalásában kijelentette, többet vár a bizottságtól a keleti tagállamokat elárasztó ukrán gabona ügyében is: 

Máig nem született olyan uniós megoldás a problémára, amely segítené a gazdáinkat. Ezért Magyarország, Lengyelország és Szlovákia továbbra is egyoldalú importtilalmat tart fenn.

– fogalmazott. Győri Enikő a gazdák védelme érdekében javasolta az európai kikötők megerősítését. Ezáltal tehermentesítenék a szárazföldi útvonalakat, hogy az ukrán gabona eljuthasson a rászoruló harmadik országokba. A magyar politikus javaslatát a szakbizottság a mai szavazásán beemelte az európai kikötőkről szóló véleményébe.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Sean Gallup)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.