Bóka János szerint a magyar kormány késznek tekinti a jogi reformokat

A miniszter szerint a jogállamisági eljárás olyan, mint a sorozat, hogy még az unokáink is fogják látni.

2023. 11. 15. 10:28
Bóka János
Bóka János Forrás: FB/ Balog Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általános ügyek tanácsára érkező Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a magyar kormány megbízásából tájékoztatni fogja kollégáit az igazságügyi csomag végrehajtásáról, amit késznek tekintenek. Hangsúlyozta, hogy ennek ellenére sem vár áttörést a 7. cikk szerinti eljárások ügyében, mivel úgy gondolja, hogy

Ez az eljárás olyan lesz, mint annak idején a sorozat, hogy még az unokáink is fogják látni.

Mint ismert, Brüsszel az uniós források visszatartásával helyezte nyomás alá a magyar kormányt, hogy reformintézkedéseket követeljen.

Az EU-s bővítés kapcsán különbséget tett a miniszter, szerinte a „régi típusú”, azaz a nyugat-balkáni országoknak húsz éve megígért európai perspektíva biztosításának folyamatát fel kell gyorsítani. A másik típus, azaz a keleti szárnyon történő bővítéssel kapcsolatban az „óvatos és körültekintő” kezelésre intett a tárcavezető, mivel még a bizottság országjelentése is megállapítja, hogy Ukrajna nem teljesítette valamennyi feltételt. „Ezek a feltételek ráadásul a tagjelölti státus megadásához kapcsolódó utólagos feltételek voltak, nem pedig a csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételei” – húzta alá az uniós ügyekért felelős kormányzati vezető, aki hozzátette, hogy „mi úgy gondoljuk, hogy az Európai Tanács konklúzióihoz kell ragaszkodnunk. Ezek a konklúziók kimondták, hogy a tanács csak akkor foglalkozzon a bővítési folyamat további lépéseivel, ha ezek a feltételek maradéktalanul teljesültek.”

Szükségünk van az Európai Unió Ukrajnával kapcsolatos politikájának átgondolására és stratégiai vitájára, és ennek be kell épülnie az Európai Tanács döntéseibe. E stratégiai megbeszélés előtt nem vagyunk abban a helyzetben, hogy döntést hozzunk Ukrajna csatlakozási folyamatának további lépéseiről vagy a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatáról.

– fogalmazott Bóka. Megtudtuk azt is, hogy 

a stratégiai vita a magyar kormány álláspontja szerint még abban a fázisban tart, hogy kérdéseket kell feltenni, hogy láthassuk, hogy az uniós támogatási politika hogyan hasznosul Ukrajnában. „Azt szeretnénk látni, (…) hogy mennyi forrást biztosítottunk, ezeket hogyan hasznosították, mik a felhasználás tapasztalatai, a nehézségeket hogyan küzdötték le. Meg kell beszélnünk azt is, hogy az a stratégia, ami arra épült, hogy Ukrajna katonai győzelmet arat, Oroszország pedig katonai vereséget szenved és ez politikai változásokat indít el Oroszországban, továbbra is reálisan tartható-e, ha nem, van-e az Európai Uniónak más stratégiája, ami sikerre vezethet”.

Az általános ügyek tanácsa az a fórum, ahova az uniós tagállamok az európai ügyekért felelős minisztereiket küldik, hogy azok koordinálják az uniós csúcsok előkészítés. A következő csúcs december 14–15-én lesz. Az egyik kiemelt napirendi pont a 7. cikk szerinti eljárások megvitatása, ahogy a hivatalos beharangozóban szerepel: „a tanács meg fogja vitatni a jogállamiság lengyelországi helyzetével és az uniós értékek magyarországi tiszteletben tartásával kapcsolatos fejleményeket”.

Borítókép: Bóka János (Forrás: Facebook/Balog Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.