Csütörtökön szavaz a spanyol parlament a szocialista Pedro Sánchez kormányfői beiktatásáról

A katalán és baszk szeparatistákkal megkötött alkotmányellenes és jogállamiságot sértő kormányalakítási paktumoknak köszönhetően a szocialista párt (PSOE) vezetője csütörtökön hivatalosan is megkapja a felhatalmazást a progresszív kormányzás folytatására.

2023. 11. 14. 18:17
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2023. október 27. Pedro Sánchez spanyol kormányfõ sajtóértekezletet tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése után 2023. október 27-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen a héten beiktatják a szocialista (PSOE) Pedro Sánchezt Spanyolország miniszterelnökeként. A szükséges parlamenti egyezségek megkötése után Francina Armengol házelnök közölte: november 15–16-án tartják meg azt a plenáris ülést, amelyen először megvitatják Sánchez jelöltségét és a kormányalakítás érdekében megkötött paktumok részleteit. Ezt követően pedig megtartják a kormányfői beiktatáshoz szükséges szavazás első fordulóját, melyen Sáncheznek abszolút többséget, 176 igen szavazatot kell szereznie ahhoz, hogy joga legyen kormányt alakítani.

A katalán és baszk szeparatistákkal, a szélsőbaloldali erőket tömörítő Sumarral, valamint a galíciai BNG-vel megkötött megállapodásnak köszönhetően Sánchez 179 igen szavazatra számít, tehát rögtön az első forduló után miniszterelnök lehet anélkül, hogy át kellene esnie a második parlamenti voksoláson. 

A másik oldalon az idei választásokon győztes Néppárt (PP), a Vox és a Navarrai Népszövetség (UPN) áll, de együtt mindössze 171 nem szavazatot tudnak felmutatni, ami kevés ahhoz, hogy megakadályozzák az újabb progresszív kormány megalakulását.

A szerdai beiktatási ülésen Sánchez időkorlát nélkül tarthat beszédet, majd az ebédszünet után a képviselőcsoportok fejthetik ki aggályaikat és tehetik fel kérdéseiket neki. Csütörtökön rövid felszólalások után megtartják a voksolást, melynek eredményéről a házelnök személyesen tájékoztatja majd VI. Fülöp királyt. Ezután a baloldali-szélsőbaloldali kormánykoalíció ott folytathatja a munkát, ahol idén májusban abbahagyta.

Sánchezt október 3-án kérte fel az uralkodó arra, hogy próbáljon meg kormányt formálni miután a júliusi előre hozott választásokon győztes Néppárt vezetője, Alberto Núnez Feijóo négy igen szavazat híján kudarcot vallott beiktatása során.

A szocialista kormány felavatására óriási közfelháborodás mellett kerül sor, ugyanis Pedro Sánchez olyan kedvezményeket adott meg a katalán és baszk szeparatistáknak a hatalom megszerzése érdekében, amelyek alkotmányosság szempontjából erősen vitathatók. 

A katalán republikánusok és a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) kiharcolt egy amnesztiatörvényt a függetlenségi mozgalomban részt vevő összes politikai vezetőnek (több mint 300 fő) 2012-ig visszamenőleg. Ez azt jelenti, hogy az a Carles Puigdemont is büntetlenül térhet haza Spanyolországba, aki 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét, majd Belgiumba menekült a hatóságok elől. 

Nem ez azonban az egyetlen vitatott kedvezmény: 

Sánchez átruházta a nemzeti érdeknek számító, teljes katalán vasúti közlekedés kezelését és irányítását a regionális kormányra, elengedte Katalónia állam felé fennálló tartozásának 20 százalékát (mintegy 15 milliárd eurót), egyenlőtlenséget teremtve az autonóm régiók között, a baszkoknak pedig saját társadalombiztosítási rendszert és Baszkföld önálló nemzetként való elismerését ígérte két éven belül. 

Spanyolország alaptörvényét figyelembe véve egyes szakértők szerint az összes intézkedés vitatható, ugyanis bontja az ország sérthetetlennek minősített egységét, az amnesztiatörvény pedig a jogállamiságot is sérti, hisz figyelmen kívül hagyja a bíróságok munkáját. Utóbbi miatt az Európai Néppárt már kezdeményezte a paktum uniós szintű megvitatását a következő, strasbourgi ülésen.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol kormányfő (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.