Dél-Korea attól tart, hogy az új lengyel kormány kihátrálhat a fegyverszállítási keretmegállapodásból

Aggódnak a dél-koreai védelmi cégek, hogy ha Donald Tusk alakít kormányt Lengyelországban, akkor a lengyelek kihátrálhatnak az ázsiai országgal kötött nagy volumenű fegyvervásárlási szerződésből.

2023. 11. 08. 11:02
null
Bakonykúti, 2022. szeptember 7. A Magyar Honvédség (MH) újonnan vásárolt, német gyártmányú PZH 2000-es önjáró lövegeinek elsõ éles lövészete az MH Központi Gyakorlóterén Bakonykúti közelében 2022. szeptember 7-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koreai védelmi iparban nyilvánvaló aggodalmakat tapasztalunk amiatt, hogy a lengyelországi kormányváltás kedvezőtlenül befolyásolhatja a folyamatban lévő fegyvervásárlási tárgyalásokat

− mondta a dél-koreai állami védelmi beszerzési program egy korábbi vezetője a Financial Times üzleti napilapnak.

Lengyelország tavaly júliusban nem kötelező érvényű keretszerződésben állapodott meg arról, hogy Lengyelország 672 K9 önjáró páncéltörő ágyút és 288 Chunmoo többrakétás rakétavetőt importál a Hanwha Aerospace-től, ezer K2 harckocsit a Hyundai Rotemtől és 48 vadászrepülőgépet a Korea Aerospace Industriestól. A végleges, kötelező érvényű szerződést azonban csak a vadászgépek esetében kötötték meg a teljes darabszámra, a többi fegyvertípus esetében csak a keretmegállapodásban szereplő darabszám töredékére.

Michal Kobosko, a Tusk esetleges koalíciójában részt vevő Lengyelország 2050 párt helyettes vezetője szerint a következő kormány nem fog kötelező érvényű szerződéseket felmondani, de felül fogja vizsgálni a tett ígéreteket. E szavak fényében a dél-koreaiak aggodalma több mint érthető.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a múlt héten a Facebookon írt levelében azzal vádolta a lengyel ellenzéki pártokat, hogy az államháztartás állítólagos rossz állapotáról szóló mesék terjesztésével kifogásokat akarnak találni saját választási kiadási ígéreteik megszegésére.

Dél-Korea védelmi ipara azonban nem csupán a lengyel piacra támaszkodik. Nemrég felröppentek olyan hírek, amelyek szerint az ázsiai ország Szaúd-Arábiával is tárgyal egy komolyabb volumenű fegyverszállításról – írja a South China Morning Post kínai hírportál. A részletekről viszont egyelőre semmit sem tudni.

A szaúdiak érzékenyek, mert ha konkrét fegyverrendszereket és mennyiségeket említenek, a szomszédos országok találgathatnak

− magyarázta egy magát megnevezni nem kívánó, magas rangú koreai tisztviselő.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.