Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Elképzelhetetlen luxusban élnek a Hamász vezetői Katarban

Magyar Nemzet
2023.11.10. 04:50 2023.11.10. 10:11
Elképzelhetetlen luxusban élnek a Hamász vezetői Katarban

Míg Gáza lakossága szegénységben él, és a Hamász terrortámadása miatt háborúban áll Izraellel, addig a terrorszervezet vezetői luxusban élnek Katarban. Izraeli tisztviselők szerint a Hamász vezetői több milliárd dollárt halmoztak fel.

A számok azok, amik megdöbbentők, ha azt nézzük, mekkora mennyiségű pénzt tudtak elszívni egyes terrorfőnökök. Nincs elszámoltathatóság ezekben az országokban, amelyek támogatják a terrorizmust, amelyek ténylegesen állami szponzorai a terrorizmusnak

– mondta Jonathan Schanzer, a Demokráciák Védelméért Alapítvány kutatási alelnöke.

A Hamász főnökei, Khalid Masal és Iszmail Haníje egyenként négymilliárd dollárral, a politikai iroda vezetője, Músza Abu Marzúk pedig hárommilliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. 

Minél tovább maradnak távol a Gázai övezettől, annál nagyobb luxusban élnek

– mondta Schanzer.

A terrorcsoport a becslések szerint évente több mint egymilliárd dollárt keres egy olyan globális hálózaton, amely magában foglalja a kriptovalutákat, az ingatlanokat, a törvényes üzleteket, valamint a gázai lakosok megadóztatását és zsarolását. A pénzügyi manőverezés a Hamászt a világ egyik leggazdagabb terrorszervezetévé tette.

A jelentések régóta azt állítják, hogy a Hamász egyik vezetőjének műveleti bázisa a katari dohai Four Seasons Hotel volt. 2015-ben Masal sajtótájékoztatót tartott a szálloda báltermében. A Fox Newsnak adott nyilatkozatában a cég azonban azt mondta: 

A Four Seasons megerősíti, hogy Iszmail Haníje nem a Four Seasons Hotel Dohában lakik, és nem is tartózkodik ott. A közösségi médiában keringő, ennek ellenkezőjére utaló információk nem igazak.

 

Schanzer szerint Katart és Törökországot is ki kell emelni, két olyan országot, amelyek biztonságos menedéket nyújtottak a Hamásznak, azonban a terrorcsoport legnagyobb finanszírozója továbbra is Irán.

Az első és legjelentősebb lépés, amit az Egyesült Államok megtehet a Hamász finanszírozásának megszakítása érdekében, az lenne, hogy nem adnak több pénzt Iránnak. Ez azt jelenti, hogy nincs több túszdiplomácia, nincs hatmilliárd dollár a túszokért cserébe. Egyik sem történhet meg, ha meg akarjuk semmisíteni a Hamászt, a Hezbollahot és a többi terrorszervezetet

– mondta Schanzer.

A Biden-adminisztráció számos Hamász-tisztviselőt és pénzügyi műveletet szankcionált az október 7-i mészárlás után, beleértve a gázai készpénzátutalási műveleteket, valamint a katari és törökországi műveleteket. Az Egyesült Államok közel ezer olyan személyt és szervezetet vett célba, akiket terrorizmussal és a terrorizmus finanszírozásával vádolnak az iráni rezsim és annak meghatalmazottjai közül.

Katar nemrég kijelentette, hogy a háború után újragondolja kapcsolatait a Hamásszal.

 

Borítókép: Résztvevők a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet alapításának 35. évfordulója alkalmából tartott gyűlésen Gáza városában (Fotó: MTI/EPA/Haitam Imad)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.