Hamász-vezető: Közel a fegyverszünet Izraellel

A tárgyalások során szó esett a tűzszünet időtartamáról és fogolycseréről is.

2023. 11. 21. 8:35
HANÍJE, Iszmáíl
Gáza, 2018. január 23. Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalom vezetõje sajtóértekezletet tart gázai hivatalában 2018. január 23-án. A háttérben látható felirat jelentése: "Egységünkkel megvédjük Jeruzsálemet". (MTI/EPA/Mohamed Szaber) Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iszmáil Haníje, a Hamász vezetője kedden bejelentette, hogy a palesztin fegyveres csoport a tűzszüneti megállapodás küszöbén áll Izraellel. Ez a kijelentés a Gáza elleni halálos támadás folytatása és az Izrael elleni folyamatos rakétatámadások közepette történt. Haníje a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában megemlítette, hogy a Hamász tisztviselői „közel állnak a fegyverszüneti megállapodáshoz” Izraellel, és a csoport átadta válaszát a katari közvetítőknek. 

Bár a nyilatkozat nem tért ki a konkrétumokra, egy Hamász-tisztviselő, Isszat er-Resík az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak elárulta, hogy a tárgyalások elsősorban a tűzszünet időtartamára, a Gázába irányuló segélyszállítás logisztikájára, valamint a Hamász és Izrael által tartott túszok cseréjére összpontosítanak.

A tisztviselő szerint mindkét fél várhatóan szabadon engedi a nőket és a gyermekeket, a további részleteket a tárgyalásokon közvetítő Katar fogja nyilvánosságra hozni. A Hamász október 7-i behatolása mintegy 240 túsz elfogásával járt, és ez a komor esemény 1200 ember életét követelte. Mirjana Spoljaric, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke hétfőn Katarban megbeszéléseket folytatott Haníjével a konfliktussal kapcsolatos humanitárius problémákról. Bár az ICRC tisztázta, hogy közvetlenül nem vesz részt a túszszabadítási tárgyalásokban, semleges közvetítőként készen áll arra, hogy elősegítse az érintett felek által a jövőben elfogadott bármilyen túszszabadítást.

Múlt héten a Reuters arról számolt be, hogy katari közvetítők ötven túsz cseréjéről szóló megállapodást vizsgálnak a Hamász és Izrael között, amelyhez háromnapos tűzszünet társulna, hogy a gázai civileknek küldött segélyszállítmányok száma növekedjen. Michael Herzog, Izrael amerikai nagykövete az ABC This Week című műsorában optimizmusának adott hangot, és reményét fejezte ki, hogy „az elkövetkező napokba” megállapodás születik. Mohammed Bin Abdulrahman al-Száni sejk, Katar miniszterelnöke úgy vélte, hogy a fennmaradó kérdések „nagyon jelentéktelenek”. Bár Joe Biden amerikai elnök és más tisztviselők hétfőn jelezték, hogy a megállapodás közel van, az óvatosság uralkodott. Jonathan Finer, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója az NBC Meet the Press című műsorában hangsúlyozta, hogy az ilyen érzékeny tárgyalásokon „semmiben nem állapodtunk meg, amíg mindenben meg nem állapodtunk”.

A Hamász október 7-i rajtaütése, amely Izrael történetének leghalálosabb napja volt, megtorló inváziót váltott ki Izraelből a palesztin területre. Azóta a gázai kormány jelentős áldozatokról számolt be a könyörtelen izraeli bombázások miatt: legalább 13 300 palesztin, köztük 5600 gyermek és 3550 nő vesztette életét.

A Hamász hétfőn is folytatta akcióit, rakétatüzet indított Tel-Aviv felé, szemtanúk pedig Izrael központja felé irányuló rakétatűzről számoltak be. Miközben a diplomáciai erőfeszítések folytatódnak, a régió továbbra is feszült, és reménykednek a tartós tűzszünetben és a pusztító konfliktus leállításában.

Borítókép: Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalom vezetője (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.