Így keresztezték egymás útjait Sorosék és Ursula von der Leyen

Többször és komolyabb témákban dolgoztak együtt, mint amire számítana az ember.

Forrás: Mandiner2023. 11. 21. 19:06
SOROS, György
Berlin, 2017. június 8. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Mûvészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan) Fotó: CLEMENS BILAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Plakátkampánnyal hívja fel a figyelmet a kormány a szuverenitásvédelemről szóló nemzeti konzultáció jelentőségére, melyen Magyarország szuverenitásának korlátozására törekvő szereplők láthatók – például Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Soros György fia, Alex Soros, a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) nevű globális NGO-finanszírozó hálózat idén hivatalba lépett új vezetője − írja a Mandiner. 

Hivatalosan nincs intézményi kapcsolat Sorosék és az európai bizottság elnöke között, ám az elmúlt években többször is keresztezték egymás útjait.

Még 2019-ben írt a Magyar Narancs arról, hogy hiába örült Orbán Viktor, hogy megakadályozta Soros-emberének, a holland Frans Timmermans európai bizottsági elnökségét, Ursula von der Leyen is egy Soros-ember. Tudvalevő, hogy 

Európa legfontosabb geopolitikai találkozóján, a müncheni biztonsági konferencia huszonnégy tagú tanácsadó testületében együtt ült Soros Györggyel. 

De Von der Leyen és az idősebb Soros nemcsak közösen ad tanácsokat a müncheni biztonsági konferencia vezetőségének, de a spekuláns 2020-ban azt javasolta Ursula von der Leyennek, hogy a Covid utáni európai gazdasági helyreállítást finanszírozza egybillió euró örökkötvény kibocsátásából, amik soha nem jártak volna le, öröké fizetni kellett volna a kamatokat, de a tőkét soha nem kellett volna visszafizetni.

2019-ben Soros megpróbálta Várhelyi Olivért eltávolítani a biztosi portfólióból (nem sikerült neki). Információk szerint 

a spekuláns telefonon hívta fel a Német Külpolitikai Társaság elnökét – amely társaságot a Nyílt Társadalom Alapítványok is finanszíroz –, hogy érje el Angela Merkel (akkori) német kancellárnál, hogy ne Magyarország kapja a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót, mondván hogy Orbán Viktornak „túl szoros és az unióra nézve kockázatos a kapcsolata az oroszokkal és a törökökkel”. 

Állítólag már az első telefonhíváskor elküldték Sorost a németek.

Soros György 2022 májusában a davosi Világgazdasági Fórumon hosszan dicsérte az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság fellépését az orosz–ukrán háború kapcsán. Kiemelte, hogy nemcsak az ukránoknak, de Moldovának, Georgiának és a Nyugat-Balkánnak is alkalmassá kell válnia az EU-tagságra. Kifejtette, hogy 

Ukrajna letámadására nagyobb sebességgel, egységgel és erővel reagált, mint történelme során valaha. S egy tétova kezdet után Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök is megtalált egy erősen Európa-párti hangot.

2020 októberében az Európai Unió Bírósága elmarasztalta Magyarországot a CEU – úgymond – kiebrudalása miatt. Soros ekkor javasolta Ursula von der Leyen bizottságának azt a stratégiát, amit azóta is követni látszanak. 

A magyar kormány továbbra is lábbal tiporja az EU törvényeit, s ennek legutóbbi áldozata a világhírű Színházi és Művészeti (sic!) egyetem

– nyilatkozta az ítélet kapcsán Soros, aki azt ajánlotta, hogy a bizottság próbálja úgy rászorítani a tagállamokat a jogállami elvek betartására, hogy „Magyarországot tesztalannyá teszi” az ügyben, s jogállamisági feltételekhez köti a szerződések szerint járó pénzek kiutalását. Azóta is ez tart.

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.