Így zárná le az orosz–ukrán háborút a NATO korábbi főtitkára

Mindkét félnek kedvezne Anders Fogh Rasmussen, a következtetése pedig egészen egyedülálló.

Forrás: The Guardian2023. 11. 11. 15:21
null
TAIWAN-EU-DIPLOMACY Fotó: SAM YEH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi NATO-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen egy olyan javaslat előterjesztésén dolgozik, ami arról szólna, hogy Ukrajna részlegesen csatlakozhasson a NATO-hoz azzal a feltétellel, hogy az oroszok által megszállt terület nem kerül a katonai szövetséghez. 

Rasmussen, aki 2009 és 2014 között volt a NATO főtitkára, kifejtette, hogy Ukrajna részleges tagságának terve nem a konfliktus befagyasztását jelentené, hanem 

azt jelzi Oroszországnak, hogy nem tudja megakadályozni, hogy Ukrajna csatlakozzon a nyugati védelmi szövetséghez a jövőben.

A NATO jövő nyáron Washingtonban tartja 75. évfordulós csúcstalálkozóját, ezen az ülésen Ukrajna jövőbeli tagságának kérdése minden bizonnyal kiemelt téma lesz. Az ukrán vezetés csalódott volt, amikor a NATO az idei csúcstalálkozóján egy olyan nyilatkozatot adott ki, amely szerint Ukrajnának felkínálják a meghívást, ha a feltételek azt majd lehetővé teszik – ezzel gyakorlatilag elutasították Ukrajna konkrét dátum megadására vonatkozó kérését.

Rasmussen szerint Ukrajna NATO-tagságának ügye jövőre nem halasztható el. Mint mondta: 

Eljött az idő, hogy megtegyük a következő lépést, és meghívjuk Ukrajnát. Új európai biztonsági alapokra van szükségünk, amelyben Ukrajna a NATO szívében van.

Hozzátette, hogy Ukrajna a NATO-tagságát szorgalmazta, ám szinte lehetetlen egy háborúban álló országnak tagságot ajánlani, mivel a NATO 5. cikkelyének kollektív önvédelemről szóló záradéka értelmében minden NATO-tagállam köteles lenne részt venni az ország aktív védelmében. 

Folynak a megbeszélések arról, hogy a következő NATO-csúcs előtt katonai szakembereket vonjanak be, hogy kidolgozzák az elképzelésük részleteit, beleértve azt is, hogy a frontvonalak eltolódásával összefüggésben hogyan lehetne hiteles demarkációs vonalat húzni, amely megmutatja a NATO-n belüli ukrán területet és az Oroszország által megszállt területet. 

A volt főtitkár három fő okot vázolt fel, amelyek miatt Ukrajnának tagságot ajánlana fel. A NATO-n belüli Ukrajna védőbástyaként működne a még mindig agresszív Oroszországgal szemben. Másodszor, fel kell ismerni, hogy a világ régi értelmében vett semlegesség már nem létezik. Végül azzal érvelt, hogy az ukrán hadsereg ma a legharcosabb Európában, és értéket és példát jelentene más európai hatalmak számára.

Borítókép: Anders Fogh Rasmussen. (Fotó: AFP/Sam Yeh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.