Kézbe venné a balkáni útvonal ellenőrzését az olasz kormány

Többoldalú migrációs szigorításra készül a Giorgia Meloni vezette olasz kormány.

2023. 11. 15. 16:32
GOLOB, Robert; MELONI, Giorgia
Róma, 2023. november 14. Giorgia Meloni olasz (j) és Robert Golob szlovén miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az olasz kormányfõi hivatalban, a római Chigi palotában 2023. november 14-én. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Olaszországra nehezedő súlyos migrációs krízis összetett megoldásokat igényel. Az Albániával kötött megállapodás, azaz az illegális bevándorlók Európai Unión kívül való elhelyezése valójában csak az első fontos lépése a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által tervezett politikának. 

A tervek szerint a 28 napos gyorsított elbíráslásnak köszönhetően éves szinten akár 36 ezer illegális bevándorló menedékkérelme végére is pont kerülhet úgy, hogy a Földközi-tengeren keresztül érkezők nem terhelik az olasz befogadó rendszert. Nemcsak Lampedusa van ostrom alatt, hanem a balkáni útvonalon keresztül is folyamatosan szivárognak Észak-Olaszországba az illegális bevándorlók.

Az északi városok polgármesterei a kormány beavatkozását kérték, hangsúlyozva, hogy az általuk vezetett települések közbiztonságának romlásához vezetett a bevándorlók ellenőrzés nélküli beengedése. Ezen a fronton is azonnali megoldásokra van szükség, mivel évente több tízezer migráns lép be az országba az északi határszakasznál szinte észrevétlenül.

A legfrissebb sajtóértesülések szerint az olasz miniszterelnök az Albániával kötött megállapodást követően a keleti szomszédaival, Szlovéniával, Horvátországgal együttműködve zárná le a balkáni migrációs folyosót. A Földközi-tenger után a balkáni a legforgalmasabb migrációs útvonal. Ezt támasztják alá a legfrissebb adatok is. Október 21-e óta a szlovén–olasz határszakaszon visszaállított ellenőrzések során 623 illegális határátlépőt fordítottak vissza. 19 személyt embercsempészet miatt tartóztattak le a hatóságok. Szerbián, Horvátországon és Szlovénián keresztül elsősorban szíriai, afgán és török bevándorlók érkeznek Európába. 

Giorgia Meloni olasz kormányfő kedden a Chigi-palotában fogadta Robert Golob szlovén miniszterelnököt. A kétoldalú tárgyalások középpontjában a két ország közötti kitűnő kereskedelmi kapcsolatok megerősítése, az ukrán háború, valamint a határszakasz ellenőrzésének kérdése állt, amelynek felfüggesztésére a jelen pillanatban nemzetbiztonsági okok miatt nincs lehetőség. Olaszország ugyanis attól tart, hogy a balkáni útvonalon keresztül terroristák szivárognak be az ország területére. Giorgia Meloni hangsúlyozta, hogy a tagországok közötti szabad mozgást minél előbb vissza kell állítani, előbb azonban a kontinens külső határainak védelmét kell megerősíteni. 

A statisztikák szerint az év eleje óta 16 ezer illegális határátlépés történt a Friuli-Venezia Giulia és Szlovénia közötti határátkelőhelyen. Sajtóelemzések szerint az Olaszország és Szlovénia közötti kitűnő kétoldalú kapcsolatok lehetővé teszik, hogy megállapodás születhessen a 232 kilométer hosszúságú határszakasz átfogó ellenőrzéséről. 

Giorgia Meloni miniszterelnök a migrációt megvitató parlamenti felszólalásában azt is elmondta, az olasz titkosszolgálatok felmérései azt bizonyítják, hogy a balkáni útvonalon érkező illegális bevándorlók komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A migrációs kihívásra egyetlen megoldás létezik: a kontinens külső határainak védelme.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz (j) és Robert Golob szlovén miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az olasz kormányfői hivatalban, a római Chigi-palotában 2023. november 14-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.