Németország tovább finanszírozná az orosz–ukrán háborút

Az emberek az értelmetlen szankciók eltörlését és az ukrajnai segélyezés leállítását követelik.

2023. 11. 12. 18:21
PISTORIUS, Boris; SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2023. november 10. Boris Pistorius német védelmi miniszter (b) és Olaf Scholz német kancellár a fegyveres erõk, a Bundeswehr kétnapos berlini konferenciáján 2023. november 10-én. Az õsszel tartott évenkénti esemény elsõ napján rendszerint az ország haderejének helyzetét, védelmi kiadásait és stratégiai irányvonalát vitatja meg a politikai és katonai vezetés, a második napi üléshez pedig külsõ elemzõk, agytrösztök és egyéb társadalmi szervezetek képviselõi is csatlakoznak. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kormány meg akarja duplázni az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt. Az ARD, Németország regionális közszolgálati műsorszolgáltatóinak közös szervezete szerint az ország kiadásai jövőre nyolcmilliárd euróra emelkedhetnek. 

A szociáldemokrata-zöld-liberális kormánykoalíció két tagja megállapodott a kérdésben.

A költségvetési bizottság csütörtökön szavaz az Ukrajnának ítélendő támogatások mértékéről, úgy tudni, a szavazás csak formalitás lesz. 

Az Ukrajnának nyújtott támogatás tervezett növelésével a védelmi kiadások a bruttó hazai termék (GDP) 2,1 százalékát tennék ki. Mint ismert, a NATO-országok deklarált célja, hogy minden évben a GDP legalább két százalékát költsék védelemre. Németország az elmúlt években elmaradt ettől, ezt a kvótát 2024-től a Bundeswehr, vagyis a német védelmi erők számára létrehozott, hitelekből finanszírozott, százmilliárd eurós alap segítségével akarja elérni.

A német kormány Ukrajna legnagyobb katonai adományozója Európában, és az USA után világviszonylatban is a második helyen áll. A Kieli Világgazdasági Intézet adatai szerint eddig több mint 17 milliárd eurónyi katonai támogatást nyújtott Ukrajnának, tovább húzva ezzel a véres háborút.

Korábban a Der Spiegel német lap azt írta, hogy Ukrajnának nem számlázzák ki a segélyt. Egyes esetekben az anyagokat ingyenesen biztosítják, más esetekben a német kormány az Európai Békefenntartási Eszköz segítségével próbálja elkerülni a pénzkiesést. Ez egy olyan pénzalap, amelyet az EU másfél évvel ezelőtt hozott létre például az ukrán fegyveres erők felszerelésére és kiképzésére.

A baloldal már hónapok óta arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad ész nélkül önteni a fegyvert és a pénzt a háborúban álló Ukrajnának. 

A rendkívül korrupt Ukrajnának szánt milliárdos ajándékok a németországi adófizetőket szenvedtetik

– hangoztatják a politikusok, akik szerint a német kormánynak a békés megoldásba, valamint az ország oktatási és egészségügyi rendszerébe kellene befektetnie ahelyett, hogy egyre több pénzt éget el egy értelmetlen, kimerítő háborúra. Hasonló álláspontot képvisel az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt is, amely amellett, hogy egyre népszerűbb országszerte, rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy óriási pazarlás az ukrajnai segélyezés.

Az is gyakori, hogy emberek százai vonulnak utcára az ország több pontján, hogy az értelmetlen szankciók eltörlését és a fegyverszállítmányok leállítását követeljék.

Borítókép: Boris Pistorius német védelmi miniszter (balra) és Olaf Scholz német kancellár a fegyveres erők, a Bundeswehr kétnapos berlini konferenciáján 2023. november 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.