Nyolc napja rekedtek a föld alatt, egyelőre nem tudják kimenteni őket + videó

Negyvenegy munkás esett csapdába Indiában egy alagút beomlásakor.

2023. 11. 20. 7:01
null
Uttarkasi, 2023. november 15. Mentõegységek egy épülõ autóalagút bejáratánál az észak-indiai Uttarakhand állam Nepállal határos hegyvidéki térségében, Uttarkasi városnál 2023. november 14-én. Két nappal korábban beomlott a 4,5 kilométer hosszú alagút a bejárattól mintegy 200 méterre, 40 építõmunkás bennrekedt, ketten könnyebben megsérültek. A mentésben részt vevõk csövön keresztül levegõt, vizet, élelmiszert és gyógyszereket juttattak be a munkásoknak. November 14-én megérkeztek a helyszínre azok a 76 centiméter átmérõjû csövek, amelyeket a törmeléken áttolva próbálják meg kihozni az embereket. MTI/EPA/Abhjudaja Kontala Fotó: Abhjudaja Kontala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idővel versenyezve a mentők fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy 41 munkás segítségére legyenek, akik már nyolc napja egy beomlott alagútban rekedtek Indiában, a Himalájánál. Az eset Uttarakhand államban történt november 12-én, amikor a Char Dham hindu zarándokút részét képező alagút beomlott, és a munkások a föld alatt rekedtek. A mentési erőfeszítések kudarcba fulladtak, ami arra késztette a tisztviselőket, hogy új stratégiákat keressenek a csapdába esettek kiszabadítására.

A kihívások ellenére a hatóságok állítják, hogy a bent rekedtek biztonságban vannak, világítással vannak felszerelve, és egy gondosan kiépített csövön keresztül olyan alapvető ellátást kapnak, mint az oxigén, a száraz élelmiszer, a víz és a gyógyszerek. 

Most egy további hathüvelykes csővezeték kiépítésére összpontosítanak, amely főtt ételt szállítana. Ez létfontosságú a munkások életben maradásának szempontjából. Bhaskar Khulbe, az alagútprojekt különleges ügyeletes tisztje arról számolt be, hogy a második csővezeték becsült hatvan méteréből 42 méter már elkészült.

Elsődleges feladatunk, hogy megmentsük az alagútban rekedt 41 ember életét. Ezen a csővezetéken keresztül el tudjuk majd küldeni nekik a szükséges dolgokat

 – hangsúlyozta Nitin Gadkari szövetségi közlekedési miniszter egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Az erőfeszítések között szerepel annak megfontolása is, hogy a csővezetéken keresztül optikai szálas összeköttetést létesítsenek, amely lehetővé tenné egy kamera vagy telefon elhelyezését az alagútban, megteremtve a dolgozók számára a családjukkal való kommunikációt.

A csapdába esett munkások jelenleg száraz élelmiszert kapnak a csövön keresztül, de aggodalomra ad okot, hogy hárman vérhasról számoltak be. 

A korábbi kísérletek kudarca után öt új mentési tervet vizsgálnak, köztük a hegy tetejéről történő függőleges fúrást.

A 4,5 kilométeres alagút beomlásának okát még nem sikerült megállapítani, de a régióban gyakoriak a földcsuszamlások, a földrengések és az árvizek, ez pedig tovább rontja a helyzetet. Az omlás idején ötven-hatvan munkás dolgozott az éjszakai műszakban, a kijárat közelében dolgozóknak sikerült kimenekülniük.

 

Borítókép: Mentőegységek egy épülő autóalagút bejáratánál az észak-indiai Uttarakhand állam Nepállal határos hegyvidéki térségében, Uttarkasi városnál 2023. november 14-én (Fotó: MTI/EPA/Abhjudaja Kontala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.