Soha nem látott aszály sújtja a spanyolországi Katalóniát

A regionális kormány arra készül, hogy Franciaországból és más spanyol régiókból vásárol vizet.

2023. 11. 23. 14:13
null
Peralada, 2023. augusztus 4. Kiszáradt a Muga folyó medre a Girona tartománybeli Peralada településen 2023. augusztus 4-én. A katalán vízügynökség (ACA) veszélyhelyzetet hirdetett a Girona tartománybeli Alt Emporda járás 22 településén, miután 2021 vége óta aszály és csapadékhiány sújtja Katalóniát. MTI/EPA/EFE/David Borrat Fotó: David Borrat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelme legsúlyosabb aszályával került szembe Katalónia. 

A kelet-spanyolországi régió kormánya arra számít, hogy hamarosan hajók segítségével kell vizet szállítani a barcelonai kikötőbe, ugyanis a vízgyűjtők szintje soha nem látott mélypontra került a tavaly óta tartó szárazság miatt. 

A közösség vízügyi helyzete már „nemzeti vészhelyzet” – fogalmazott David Mascort regionális klímaügyi tanácsnok kedden, aki elmondta, hogy Katalónia jelenleg a veszélyhelyzet előtti stádiumban van, miután a víztározók mindössze 18 százalékos telítettségen állnak, 16 alatt pedig ki kell hirdetni a rendkívüli állapotot a Ter-Llobregat rendszer egészére, amely Barcelona térségét látja el.

Hozzátette, hogy több mint hatmillió lakost érintenek már a vízkorlátozási intézkedések, beleértve a Barcelona és környéki területeken élőket is. 

A vízfogyasztást fejenként 210 literre korlátozták naponta, az összes érintett településen kicserélik azokat a vízvezetékeket, amelyekből szivárog a víz és csak olyan helyeken engedélyezik az öntözést, ahol muszáj. 

A politikus elmondta, hogy már dolgoznak azon, hogy átalakítsák a barcelonai kikötő különböző létesítményeit arra az esetre, ha a következő hónapokban hajókkal kellene vizet szállítani Katalóniába. A munkálatok költsége négymillió euró és terveik szerint Tarragona, Murcia vagy Marseille területéről rendelnek majd vízszállítmányt. 

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a régió így jutna ivóvízhez, ugyanis a mostanit megelőző legsúlyosabb, 2008-as aszály idején is kénytelenek voltak Mallorcáról valamint Franciaországból vizet vásárolni. Akkoriban két hajó kötött ki Barcelonában, ezután viszont a természet megoldotta a problémát egy tavaszi, heves esőzéssel, ami gyorsan feltöltötte a kiürült vízgyűjtőket. 

Meteorológusok szerint azonban a helyzet most sokkal drámaibb, mivel a következő időszakban sem számítanak csapadékra Katalóniában. 

A 2008-as természeti csapás hatására a regionális kormány felgyorsította az olyan beruházásokat, amelyek segítségével több ivóvízhez tudnak hozzáférni. A leghatékonyabb lépés az El Prat de Llobregat-i sótalanító kibővítése volt, amely a blanesi üzemmel együtt hónapok óta maximális kapacitással üzemel.

Bár a Katalán Vízügyi Ügynökség hangsúlyozta, hogy a vízbehozatal a legvégső megoldás, mégis elismerte, hogy már fontolgatják ezt a lehetőséget. Mascort ennek kapcsán arra figyelmeztetett, hogy ha ezt a lépést meg kell tenni, az a vízszámlák végösszegének további növekedését fogja eredményezni.

Úgy fogalmazott: 

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a hajókkal hozott víz nagyon drága és ez olyan költség, amit mindannyiunknak közösen kell vállalni.

Tájékoztatása szerint egy köbméter víz Katalóniába fuvarozása 4–10 euró közötti összegbe kerül. 

A katalánok már enélkül is magasabb vízdíjat fizetnek, hisz a legtöbb ivóvíz, amit felhasználnak, hónapok óta nem a víztározókból származik, hanem sótalanító üzemekből, talajvízből és regenerált vízből, ami megemelte az ilyen típusú létesítmények energiafogyasztását, ennek költségét pedig a fogyasztók számlájába építették be. 

Mascort végül elmondta azt is, hogy a regionális kormány több beruházáson is dolgozik – például a Besós folyó vízének megtisztításán –, amelynek segítségével Katalónia további 200 köbhektométer vízzel fog rendelkezni, mely a jövőben segíthet enyhíteni a jelenlegihez hasonló aszályokat. 

Borítókép: Kiszáradt a Muga folyó medre a Girona tartománybeli Peralada településen 2023. augusztus 4-én. 2021 vége óta aszály és csapadékhiány sújtja Katalóniát (Fotó: MTI/EPA/EFE/David Borrat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.