Szívszorító dolgokat mondtak a Hamász túszainak hozzátartozói

Vannak, akiknek már reményük sem maradt arra, hogy újra életben lássák a rokonaikat.

Forrás: V4NA2023. 11. 03. 19:56
SUKRI, Számeh
Bangkok, 2023. november 3. Parnpri Bahiddha-Nukara thaiföldi külügyminiszter sajtóértekezletet tart a Hamász palesztin iszlamista szervezet által túszul ejtett thaiföldi állampolgárok kiszabadítására tett erõfeszítésekrõl Bangkokban 2023. november 3-án. A képernyõn a tárcavezetõnek és Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszernek az ügyben tartott egyeztetése látható. A thaiföldi külügyminisztérium legfrissebb jelentése szerint 32 thaiföldi vendégmunkás életét vesztette, 19 megsérült, 23-at pedig elhurcoltak a Gázai övezetet uraló Hamász október 7-i izraeli támadásában. MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit Fotó: Rungrodzs Jongrit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Izrael–Hamász háborúban a külföldi túszok legnagyobb csoportját a thaiföldiek alkotják. Több ezren dolgoztak eddig Izraelben, hogy el tudják tartani a családjaikat – otthon ugyanis nem tudnak rendesen megélni. Bár az izraeli háború óta ezrek tértek haza, a veszély ellenére sok thaiföldi nem akarja elhagyni Izraelt, mert el kell tartaniuk a családot − írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az egyik túsz, Onkaew édesanyja arról beszélt, hogy az egyetlen kívánsága, hogy a fia hazatérhessen Thaiföldre. Mint mondta, a fia egy farmon dolgozott, amikor a Hamász megtámadta őket és magukkal vitték a terroristák. 

A mezőgazdaságban dolgozó thaiföldiek alkotják a külföldi munkavállalók legnagyobb csoportját Izraelben, mert a Gázai övezet környéke Izrael zöldségeskertjének számít, évekkel ezelőtt még sok palesztin dolgozott ezeken a területeken, ám nagyon keveseknek van még erre engedélye. Így thai vendégmunkásokkal töltötték be az űrt.

„Mondtam neki, hogy az az ország veszélyes. Azt kérdeztem tőle: biztos, hogy oda akarsz menni, ahol mindig konfliktusok vannak? De őt nem érdekelte. Úgy döntött, hogy elmegy – mondta az apja. 

Egy másik túsz szülei már csak arról tudtak beszámolni, hogy a fiuk meghalt a Hamász támadásában, pedig csak pár hónapig tervezett Izraelben dolgozni, ám a terroristák végeztek vele.

A német közmédia arról számolt be, hogy mostanra 6500 munkás érkezett haza Thaiföldre a kormány által biztosított repülőgépeken, és az elsők között volt egy férfi, aki arról beszélt, hogy milyen szörnyű volt a terrortámadás napja.

Az egyik barátom az arcán sérült meg. Négyen sebesültek meg közülünk. Nem hittem, hogy megérem a mai napot, mert a támadás nagyon brutális volt.

Ám hiába a veszély, sok thaiföldi nem akarja elhagyni Izraelt, mert jó pénzt tudnak keresni.

Borítókép: Parnpri Bahiddha-Nukara thaiföldi külügyminiszter sajtóértekezletet tart a Hamász palesztin iszlamista szervezet által túszul ejtett thaiföldi állampolgárok kiszabadítására tett erőfeszítésekrõl Bangkokban 2023. november 3-án (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.