Kázmér 2024. március 4.
logo

Timmermans a brüsszeli buborékban hasított, de otthon nem talál partnert

Manninger Miksa
2023.11.09. 14:59
Timmermans a brüsszeli buborékban hasított, de otthon nem talál partnert

Frans Timmermans 2014-ben a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban a többi között jogállamiságért felelős uniós biztos és alelnök volt. 2019-től az Ursula von der Leyen vezette testületben az európai zöldmegállapodás végrehajtásáért felelt, amíg nemrégiben le nem mondott tisztségéről, hogy a következő holland miniszterelnök lehessen.

A politikus a Munkáspárt (PvdA) és a Baloldali Zöldek (GL) közös listáját vezeti, de a meggyűlik a baja a szövetségesek keresésével. A jelenlegi mérések szerint a harmadik helyen áll a Timmermans vezette szövetség. Az első két helyen jelenleg Mark Rutte leköszönő miniszterelnök utódja, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetője, Dilan Yeşilgöz, valamint a centrista kívülálló Pieter Omtzigt áll, aki alig néhány hónapja alapított új pártot.

A VVD kiszorításának érdekében Timmermans Omtzigt felé próbált gesztusértékű közeledést tenni, amikor egy saját szervezésű vitán azt mondta neki, hogy még nem hallott olyat tőle, ami kapcsán ne tudnának kompromisszumot kötni.

Omtzigt ehhez képest óvatosabban fogalmazott egy baloldali szövetséggel való együttműködésről, kiemelve, hogy a migráció, klíma- és atomenergia területén nincs egyetértés közöttük, sőt a migrációval kapcsolatban a jobboldalon (ahova a VVD-t is sorolják) könnyebben számít eredményekre.

Timmermans megítélésével kapcsolatban Simon Otjes, a Leideni Egyetem holland politikával foglalkozó adjunktusa úgy fogalmazott, hogy 

a jobboldali szavazók számára Timmermans és a benne látott arrogancia, valamint az átlagszavazóktól való távolságtartás képviseli mindazt, ami rossz a holland politikában.

Otjes szerint a baloldaliak azonban szeretik a többnyelvűségét, nemzetközi tapasztalatát és az éghajlatváltozással kapcsolatos tevékenységeit.

Hogy megértsük, hogy a jobboldal miért láthat arroganciát és távolságtartást a politikusban, elég felidéznünk azokat az eseményeket, amikor Timmermans télen azt követelte az emberektől, hogy tekerjék lejjebb a fűtést, ezzel is segítve a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni harcot.

Ez az elvárás azért is váltott ki különösen visszás érzelmeket, mert a politikus luxusingatlanokban tengeti szerény életét. Brüsszelita éveiben egy ideig egy medencés luxusvillában is lakott a többi, buborékban élő csúcspolitikus mellett.

Ami a hollandiai házát illeti, egy (13 évvel ezelőtti áron) ötszázezer euróért vásárolt, többszintes, 12 szobás ingatlant nevezhet otthonának, ami a V4NA nemzetközi hírügynökség szerint ráadásul az egyik legrosszabb, „G” energiabesorolással rendelkezik.

 

Ezen túlmenően olyan általánosabb dolgok is szerepet játszanak a jobboldal ellenszenvében, mint a Soros Györggyel folytatott szoros együttműködés, amelyről még nyilvános uniós naptárbejegyzések is tanúskodnak.

Timmermans tehát nem kívánt személynek bizonyul egyelőre a jobboldal és a centrum szemében egyaránt, az utolsó reménye, hogy a fragmentált holland baloldal apró pártjaiból kellő szavazatot tud majd elcsábítani.

Borítókép: Az Európai Bizottság alelnöki tisztségéből távozó Frans Timmermans a holland munkáspárt (PvdA) és a baloldali zöldek (GroenLinks) pártvezére lenne a novemberi választásokon (Fotó: Joop/Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.