Több temetés, több behívó – egyre közelebb kerül a háború Kárpátaljához

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő és Brenzovics László, a KMKSZ elnöke nyilatkozott lapunknak.

2023. 11. 14. 20:53
Borítókép: kárpátaljai menekültek érkeznek a magyar–ukrán határhoz az Ukrajnában kitört háború elől menekülve (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiállításmegnyitón és zenés-verses előadáson keresztül ismertette meg Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője által kezdeményezett esemény az érdeklődőket a kárpátaljai magyar társadalom helyzetével és kultúrájával a brüsszeli Liszt Intézetben. A színes kulturális programon egy kiállításon és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház zenés-verses előadásán keresztül vitték közelebb a kárpátaljai magyarság lelkét a résztvevőkhöz. 

Az eseményen jelen volt Bocskor Andrea, akitől azt kérdeztük, hogy az Európai Unió mennyire kezeli helyén a kisebbségi jogok helyzetét, amikor az ukrajnai tendenciák felett szemet hunyva tagsággal kecsegteti a háborúban álló országot.

Bocskor Andrea elmondta:

ez azért is komplex kérdés, mivel úgy látjuk, hogy az Európai Unió egyáltalán nem szeretné kezelni a kisebbségek helyzetét.

A képviselő szerint a Minority SafePackből kiindulva is azt látjuk, hogy az Európai Unió nem kezeli sajátjának ezt a kérdést. 

Ez Ukrajnára tagjelölti státusára fókuszálva azonban teljesen más síkon értendő, mivel „a csatlakozási feltételek között, illetve már magának a tagjelölti státusznak is egyik feltétele a kisebbségi jogoknak a biztosítása, illetve a kisebbségi törvények olyan módon való rendezése, ami megfelel egyrészt az európai uniós kritériumoknak, másrészt pedig a Velencei Bizottság ajánlásainak.”

A Fidesz európai parlamenti képviselője aláhúzta, hogy a Velencei Bizottság számtalan esetben olyan véleményt alkotott az ukrajnai kisebbségekre vonatkozó törvényekről, az oktatási törvényről, nyelvtörvényről, ami azt mutatja, hogy azok nem elégségesek a nemzetközi normáknak való megfeleléshez.

Mi azt látjuk, hogy az Európai Bizottság által kiadott értékelésében is elmarasztalja Ukrajnát és azt kéri tőlük, hogy az elkövetkező hat hónapban javítsák ki ezt a helyzetet.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szintén részt vett a rendezvényen. Őt arról kérdeztük, hogy az ukrán katonai mozgósítás (ami sokkal több embert vesz célba, mint a sorozás) hogyan érinti a kárpátaljai magyarságot és milyen kilátásai vannak Ukrajnának az elvándorlási adatok fényében.

Brenzovics elmondta, hogy 

az utóbbi időben Beregszászban is több temetés volt,

és minden polgárt rendkívül aggaszt, hogy a háború folytatódik és egyre többen kapnak behívót.

Ukrajna elvándorlásbeli problémáját katasztrófának titulálta a KMKSZ elnöke, hozzátéve, hogy

a becslések alapján Ukrajna lakosságának a fele tűnt el harminc év alatt.

„Rendkívül nehéz lesz Ukrajnának ebből a válságból kilábalni” – vélekedett.

Borítókép: Kárpátaljai menekültek érkeznek a magyar–ukrán határhoz az Ukrajnában kitört háború elől menekülve (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.