Történelemhamisításba kezdett a brit közmédia

A BBC gyermekműsora szerint a britek eredetileg feketék voltak.

2023. 11. 06. 15:00
null
Workmen clean off red paint from the windows at the entrance to the BBC building in central London on October 14, 2023. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP) Fotó: AFP/ JUSTIN TALLIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BBC egyik gyermekműsorában azt sugallják, hogy az eredeti, őslakos britek feketék voltak, mindezt annak ellenére, hogy csak a második világháború után indult meg a színes bőrűek tömeges bevándorlása.

Lehet, hogy nem mondták el nektek, de mi a kezdetektől fogva itt vagyunk

– énekli a BBC Horrible Histories című gyerekműsorában a vidáman nevető férfi, aki szerint már Nagy-Britannia neolitikumi lakói is feketék voltak, majd a rómaiak összes fekete katonája a szigetre érkezett, és a hastingsi csatában (1066) is feketék harcoltak. 

Az utóbbi időben egyre több olyan hamis kijelentés látott napvilágot, amely szerint már évezredek óta feketék élnek Nagy-Britannia területén. Nemrégiben egy kelet-sussexi faluban le kellett szedni a BBC emléktábláját, amely az első fekete brit nőnek állított emléket. Egy DNS-vizsgálat után ugyanis kiderült, hogy a Kr. u. 2. vagy 3. századból származó nő, akinek csontjait Sussexben tárták fel, nem Afrikából, hanem Dél-Európából vagy Ciprusról származik.

Korábban a BBC-n David Olusoga fekete bőrű történész úgy ünnepelte a kiásott Beachy Head Ladyt, mint aki a szubszaharai Afrikából származik. A tévés professzor még képeket is mutatott arról, hogy állítólag hogyan nézett ki a brit szigetek első ismert fekete lakójának arca. 

A baloldali műsorszolgáltató az egyik élharcos, ha a multikulturális múlt feltárásáról van szó. Szintén a BBC egyik műsorában hangzott el, hogy a színes bőrű személyek nemcsak a 20. században vándoroltak be nagy számban, hanem már az őslakosság részei voltak.

Ed West történész és blogger a Spectatorban leleplezte a nagyobb fekete őslakosságra vonatkozó állítás történelmi valóságtartalmának hiányát. A DNS-vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy a rómaiak – akik valóban hoztak magukkal néhány feketét Britanniába – alig hagytak genetikai nyomot a kelta-germán népességben. Még a 18. században is a britek kevesebb mint 0,2 százaléka volt fekete. 

Csak a második világháború után indult meg a tömeges bevándorlás, amikor milliók érkeztek az országba a karib térségből, Indiából és Pakisztánból. Időközben a fehérek már kisebbségbe kerültek néhány nagyvárosban, ahogyan azt a legutóbbi népszámlálás is kimutatta.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Justin Tallis/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.